Sjeføkonom tror på renteheving mot slutten av neste år

En BNP-utvikling som forventet får Danske Banks sjeføkonom å tro at boligmarkedet vil presse frem en tidligere renteheving enn ventet.
Frank Jullum i Danske Bank tror første renteheving kommer mye tidligere enn signalisert.
Frank Jullum i Danske Bank tror første renteheving kommer mye tidligere enn signalisert.

SSBs kvartalsvise nasjonalregnskap viste at norsk fastlandsøkonomi falt med 6,3 prosent i andre kvartal. Dette tross en oppgang på 3,7 prosent i juni. Tallene var imidlertid nøyaktig det som markedet og Norges Bank hadde ventet.

Ifølge Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, vil tallene fjerne Norges Banks usikkerhet rundt BNP-veksten og med et boligmarked som har lagt en rekordsterk sommer bak seg, vil det føre til nye beskjeder når Norge Bank ska presentere en ny rentebane i september.

- Hvis bildet er akkurat som Norges Bank har ventet på alle andre områder enn boligmarkedet, så vil Norge Bank varsle at tidspunktet for første renteheving blir litt tidligere, sier Jullum til Finansavisen.

Utover BNP-tallene, viser Jullum til ytterligere noen tegn som tyder på at Norge Bank vil endre på rentebanen: blant annet at kortbruken tyder på privat konsum ser ut til å ha fortsatt oppover i juli og at smitteutviklingen så langt ikke er ute av kontroll.

Sett til tidligere rentehevinger ville det indikere at Norges Bank skulle peke på sensommeren 2022 istedet for før jul 2022, som er den nåværende beskjeden.

Men ifølge Jullum vil en kombinasjon av en boligprisstigning på fem prosent de siste tre månedene og at Norge Bank vil om litt vil mene at økonomien som helhet ikke har behov for nullrente, føre til at rentehevingen vil komme enda tidligere.

På et direkte spørsmål fra Finansavisen blir Jullums svar:

– Mot slutten av 2021.

Tallene som viser at bankene risikerer å miste småbedriftskundene 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også