Forbrukerrådet var positive til avvik fra de ordinære boliglånsreglene fordi det gav bankene mulighet til å gi avdragsfrihet under koronakrisen

Men nå vil Forbrukerrådet returnere til det ordinære regelverket for boliglånsreglene. Danske Bank mener det kan være behov for fleksibiliteten dersom en ny smittebølge rammer.
Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet. | Foto: John Trygve Tollefsen/Forbrukerrådet
Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet. | Foto: John Trygve Tollefsen/Forbrukerrådet

– I en ekstraordinær situasjon settes det inn kraftfulle tiltak som også kan misbrukes. Derfor er det viktig så raskt som mulig å returnere til det ordinære regelverket, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet til E24.

Da koronapandemien rammet økte Finansdepartementet bankenes avviksmulighet til 20 prosent. Forbrukerrådet stilte seg positive til unntaket fordi bankene da fikk mulighet til å gi avdragsfrihet.

– Vi var for å skape større fleksibilitet i en så ekstraordinær tid. Nå er det behov for å gå tilbake på bakgrunn av at vi er bekymret for norske husholdningers gjeldsopptak, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet til E24.

Aleksander Dahl, leder for personmarkedet i Danske Bank, sier til E24 at det er vanskelig å si hvor mange som trenger den økte fleksibiliteten om det kommer en ny smittebølge.

Bankenes avviksmulighet gjelder foreløpig ut september.

Finanstilsynet opplyser til E24 at det i løpet av de nærmeste ukene vil bli publisert mer informasjon om hvordan bankpraksisen har vært under krisen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også