Konsernsjef: – Swedbank leverer et sterkt resultat i en veldig usikker tid

Banken leverer et resultat etter skatt for andre kvartal på 4,8 milliarder svenske kroner. Til sammenligning var resultatet etter skatt etter første kvartal på minus 1,7 milliarder svenske kroner, og etter andre kvartal i fjor var resultatet på 5,4 milliarder svenske kroner.
Swedbank konsernsjef Jens Henriksson presenterer Swedbanks delårsrapport i Stockholm. | Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
Swedbank konsernsjef Jens Henriksson presenterer Swedbanks delårsrapport i Stockholm. | Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

I kvartalsrapporten til Swedbank for andre kvartal i år trekker banken frem at sammenlignet med årets første kvartal bærer resultatene nå preg av høyere rentenetto grunnet høyere forretningsvolum, men at lavere inntekter fra kort og kapitalforvaltning påvirker provisjonsinntekten negativt.

Det trekkes frem at kundeaktiviteten har vært høyere, og at kapital- og likviditetsbufferen er solid.

– Vi har ikke hatt tilstrekkelig styre og stell

Swedbank er blitt gransket av finanstilsyn både i Sverige og Estland, som la frem sine rapporter den 19. mars i år. Rapporten fra det internasjonale advokatbyrået Clifford Chance ble lagt frem 23. mars.

– Men amerikanske og estiske myndigheter forsetter å undersøke oss. Nå vet vi hvilke mangler banken har og har hatt, uttaler konsernsjef Jens Henriksson i Swedbank i kvartalsrapporten for andre kvartal.

– Dette halvåret ser vi begynnelsen på slutten på vår hvitvaskingskrise. Vi har ikke hatt tilstrekkelig styre og stell, legger han til.

Arbeider med forbedringer

Konsernsjefen sier at banken må ha «bedre styring og kontroll på konsernnivå, og samtidig gi datterselskapene de riktige forutsetningene for å kunne oppfylle juridiske og lovmessige krav».

Henriksson uttaler at banken tar nødvendige grep og skal få på plass en internasjonal bransjeledende standard i arbeidet med hvitvasking.

Venter med utbytte

Konsernsjef Henriksson trekker frem at husholdninger og bedrifter har blitt kraftig påvirket av koronakrisen, men at de nå ser tegn til bedring i bankens hjemmemarkeder i Sverige, Estland, Latvia og Litauen.

– Midt i krisen er det betryggende å se bankens sterke posisjon med sterk inntjening og stabile kapital- og likviditetsbuffere, sier han.

Konsernsjefen trekker frem at nytt styre ble valgt den 28. mai i år og at styrets ledelse anbefalte å vente med å ta en avgjørelse rundt utbytte for 2019 før banken har et bedre overblikk over koronapandemiens konsekvenser.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Foto: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter