Koronalån sikrer umiddelbart to milliarder norske kroner til satsing mot korona

Den skandinaviske banken SEB har vært med i tilretteleggingen av obligasjonen som skal sikre finansiering til vaksineforskning i kampen mot korona.
Nestleder i Cepi, Frederik Kristensen, sier til DN at koalisjonen så langt har gitt støtte til ni ulike vaksinekandidater mot Covid-19. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Nestleder i Cepi, Frederik Kristensen, sier til DN at koalisjonen så langt har gitt støtte til ni ulike vaksinekandidater mot Covid-19. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Dette er et godt eksempel på hvordan man kan ta i bruk kapitalmarkedet for å finne løsninger på samfunnsproblemer, sier Susanne Gløersen, leder for bærekraft i SEB Norge, til Dagens Næringsliv.

DN skriver at planen egentlig var Norge skulle gi 200 millioner årlig over en periode på ti år til forskning i arbeidet med å utvikle en vaksine mot koronaviruset.

Men takket være en såkalt vaksineobligasjon får den internasjonale vaksinealliansen Coalition for Epidemic Preparedness Innovation (Cepi) pengene med en gang.

– Obligasjonen konverterer en forpliktelse over ti år og gjør kontantene tilgjengelig i dag. Det er en mekanisme som gjør at vi kan investere nå og ikke over tid, sier nestleder i Cepi Fredrik Kristensen til DN.

Cepi ble lansert i Davos i 2017 av Norge, India, Tyskland, Japan, Bill & Melinda Gates Foundation, britiske Wellcome Trust og Verdens Økonomiske Forum. Målet er å utvikle og være forberedt på å ta i bruk nye vaksiner for å kunne forebygge fremtidige epidemier.

Obligasjonen vil bli utstedt av International Finance Facility for Immunization (IFFIm) i samarbeid med Verdensbanken og vaksinealliansen Gavi.

– Det trengs 18–19 milliarder dollar for å sikre to milliarder vaksinedoser raskt. For hver måned som går taper verden over 350 milliarder dollar – så det er en fornuftig investering selv om det er mye penger, sier Kristensen til DN.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også