FinansWatch

Koronalån sikrer umiddelbart to milliarder norske kroner til satsing mot korona

Den skandinaviske banken SEB har vært med i tilretteleggingen av obligasjonen som skal sikre finansiering til vaksineforskning i kampen mot korona.

Nestleder i Cepi, Frederik Kristensen, sier til DN at koalisjonen så langt har gitt støtte til ni ulike vaksinekandidater mot Covid-19. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Dette er et godt eksempel på hvordan man kan ta i bruk kapitalmarkedet for å finne løsninger på samfunnsproblemer, sier Susanne Gløersen, leder for bærekraft i SEB Norge, til Dagens Næringsliv.

DN skriver at planen egentlig var Norge skulle gi 200 millioner årlig over en periode på ti år til forskning i arbeidet med å utvikle en vaksine mot koronaviruset.

Men takket være en såkalt vaksineobligasjon får den internasjonale vaksinealliansen Coalition for Epidemic Preparedness Innovation (Cepi) pengene med en gang.

– Obligasjonen konverterer en forpliktelse over ti år og gjør kontantene tilgjengelig i dag. Det er en mekanisme som gjør at vi kan investere nå og ikke over tid, sier nestleder i Cepi Fredrik Kristensen til DN.

Cepi ble lansert i Davos i 2017 av Norge, India, Tyskland, Japan, Bill & Melinda Gates Foundation, britiske Wellcome Trust og Verdens Økonomiske Forum. Målet er å utvikle og være forberedt på å ta i bruk nye vaksiner for å kunne forebygge fremtidige epidemier.

Obligasjonen vil bli utstedt av International Finance Facility for Immunization (IFFIm) i samarbeid med Verdensbanken og vaksinealliansen Gavi.

– Det trengs 18–19 milliarder dollar for å sikre to milliarder vaksinedoser raskt. For hver måned som går taper verden over 350 milliarder dollar – så det er en fornuftig investering selv om det er mye penger, sier Kristensen til DN.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch