DNB-sjefen overrasket over nordmenns økte pengebruk

DNB-sjef Kjerstin Braathen er overrasket over at nordmenns pengebruk allerede er tilbake på samme nivå som i fjor. Det trodde banken ikke da Norge stengte ned i mars.  
DNB-sjef Kjerstin Braathen. | Foto: DNB
DNB-sjef Kjerstin Braathen. | Foto: DNB

Samlet bruk av bankkort og kredittkort gjennom DNB er tilbake på samme nivåer som i fjor. Noen bransjer gjør det bedre, mens reiseliv og servering ikke uventet henger etter.

– Det har kommet raskere tilbake enn vi trodde da samfunnet stengte ned, sier Kjerstin Braathen i et stort intervju i Dagens Næringsliv.

Økt tillit

I tillegg har forbrukertilliten – et mål på folks fremtidstro på egen og landets økonomi – vendt opp med rekordfart etter historisk bunnnivå i mars. Tilliten er fortsatt noe i minus men høyere enn både etter finanskrisen i 2008 og oljeprisfallet i 2014, viser undersøkelsen fra DNB og Opinion.

– Jeg tenker det forteller mye om vanlige folks tillit til håndteringen av viruset. Jeg tror folk ser at myndighetene har god kontroll, og at man tror det vil gå bra. Det har mye å si for å få bedriftene i gang, og for å få flere ut av permisjon og arbeidsledighet, sier Braathen.

Venter store tap

Tross at mye peker på at Norge vil kunne komme seg ut av koronakrisen relativt raskt, vil DNB ikke gå ubemerket ut av krisen.

I første kvartal tok banken nesten seks milliarder kroner i tap på utlån, halvparten innen olje og offshore. Når banker legger frem tallene for andre kvartal i neste uke ventes nye tap.

Pareto Securities tror tapene kan kommer til å passere 13 milliarder kroner i år. Det ville i så fall være de største tapene siden bankkrisen på begynnelsen av 90-talelet.

– Offshorenæringen var i en sårbar posisjon allerede før krisen, fordi det er bygget for mange rigger og skip enn behovet tilsier. Det vil ta lengre tid før det snur, sier Braathen.

Rekorduke i bolig

Aktiviteten i boligmarkedet og det faktum at boligprisene steg med 0,8 prosent i juni har også vært en overraskelse for banken.

– Forrige uke var årets beste for DNB Eiendom, og i hele markedet er det omsatt flere boliger i juni i år enn i fjor, sier Braathen til DN.

Rekordbillige boliglån, på det laveste ned mot 1,5 prosent, har bidratt til trøkket i boligmarkedet.

– Makroøkonomene tror første renteheving kommer sent i 2022. Selv om det er ett år tidligere enn økonomenes forrige anslag, viser det at rentene til kunder sannsynligvis vil være lave lenge.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også