FinansWatch

Eiendomsmeglerkjeder: Bankene presser kundene til å velge deres egen eiendomsmegler

Adm. direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K. Ulvness, sier at de har fått tilbakemeldinger på at boliglån blir trukket tilbake hvis kunden velger feil megler.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi får tilbakemeldinger på at allerede innvilget mellomfinansieringslån har blitt trukket tilbake, eller nye søknader er nektet innvilget som følge av kundens valg av eiendomsmegler, sier adm. direktør i Eie Eiendomsmegling Hedda K. Ulvness, til Finansavisen.

Hun leder en av få meglerforetak som ikke er eid av bankene. Eie har hevdet dette har pågått i flere år, men hevder at det nå er satt i system i større grad enn tidligere.

– Vi har den senere tid opplevd en dramatisk økning i antall henvendelser fra våre eiendomsmeglere om ulovlig kobling mellom bank og eiendomsmeglingstjenester, sier Ulvness til avisen.

Hun mener DNB går igjen og omtaler de som en versting.

Krogsveen kritiserer det de mener er misbruk av markedsposisjon, mens Sem og Johnsen Eiendomsmegling bekrefter det samme.

Privatmegleren sier ifølge avisen at de ikke kjenner til en slik praksis. Nordea avviser en slik kobling, mens DNB svarer at de tror de blir omtalt som versting fordi de er en så dominerende aktør.

– På bakgrunn av at Finanstilsynet fortsatt får flere henvendelser med påstander om slik kobling, har vi funnet det nødvendig å presisere at et eiendomsmeglingsforetak som har tilknytning til banker må ha rutiner for å sikre at oppdrag ikke inngås i strid med loven, sier Anne-Kari Tuv, seksjonssjef for eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet, til avisen.

Finanstilsynet sendte i mai ut et rundskriv til eiendomsmeglerkjedene hvor de klargjør og presiserer regelverket.

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch