Eiendomsmeglerkjeder: Bankene presser kundene til å velge deres egen eiendomsmegler

Adm. direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K. Ulvness, sier at de har fått tilbakemeldinger på at boliglån blir trukket tilbake hvis kunden velger feil megler.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi får tilbakemeldinger på at allerede innvilget mellomfinansieringslån har blitt trukket tilbake, eller nye søknader er nektet innvilget som følge av kundens valg av eiendomsmegler, sier adm. direktør i Eie Eiendomsmegling Hedda K. Ulvness, til Finansavisen.

Hun leder en av få meglerforetak som ikke er eid av bankene. Eie har hevdet dette har pågått i flere år, men hevder at det nå er satt i system i større grad enn tidligere.

– Vi har den senere tid opplevd en dramatisk økning i antall henvendelser fra våre eiendomsmeglere om ulovlig kobling mellom bank og eiendomsmeglingstjenester, sier Ulvness til avisen.

Hun mener DNB går igjen og omtaler de som en versting.

Krogsveen kritiserer det de mener er misbruk av markedsposisjon, mens Sem og Johnsen Eiendomsmegling bekrefter det samme.

Privatmegleren sier ifølge avisen at de ikke kjenner til en slik praksis. Nordea avviser en slik kobling, mens DNB svarer at de tror de blir omtalt som versting fordi de er en så dominerende aktør.

– På bakgrunn av at Finanstilsynet fortsatt får flere henvendelser med påstander om slik kobling, har vi funnet det nødvendig å presisere at et eiendomsmeglingsforetak som har tilknytning til banker må ha rutiner for å sikre at oppdrag ikke inngås i strid med loven, sier Anne-Kari Tuv, seksjonssjef for eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet, til avisen.

Finanstilsynet sendte i mai ut et rundskriv til eiendomsmeglerkjedene hvor de klargjør og presiserer regelverket.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter