FinansWatch

Obos-ansatte som demonstrerte, må i karantene

Ansatte i boligutvikleren Obos som var med på George Floyd-demonstrasjonene, blir av smittevernhensyn bedt om å holde seg hjemme fra jobb de neste ti dagene.

Konsernsjef Daniel Siraj i OBOS ønsker at ansatte som deltok i demonstrasjonen for Black Lives Matter i Oslo fredag skal gå i smittekarantene. Foto: Terje Pedersen / Torstein Bøe / NTB scanpix

Det kommer ifølge Dagens Næringsliv fram i en melding fra konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj til de ansatte.

«Obos anbefaler ansatte som utgangspunkt å ikke delta som følge av risiko for smitte av covid-19. Det er umulig å følge smittevernreglene når tusenvis av mennesker samles. I Obos heier vi på ytringsfrihet og kampen mot rasisme og for mangfold. Men vi må ikke glemme at covid-19 fortsatt er en stor trussel mot liv, helse og vår økonomi», skriver han.

Ansatte som likevel blir med på demonstrasjoner, må holde seg unna kontoret, ifølge konsernsjefen.

– Vårt fremste hensyn er å ta vare på helsa til de ansatte i denne situasjonen. Dette har vakt stort engasjement, og det er sannsynlig at noen av våre ansatte deltok på denne demonstrasjonen, utdyper han overfor DN.

Obos har 2.632 ansatte, hvorav 1.694 jobber i Norge, ifølge selskapets egne nettsider.

Etter drapet på afroamerikaneren George Floyd i Minnesota i USA i forrige uke har folk demonstrert over hele USA og i en rekke land verden rundt.

Opptil 15.000 mennesker var fredag samlet utenfor Stortinget i Oslo for å vise sin solidaritet med Black lives matter-bevegelsen. Også i andre norske byer har det vært markeringer.

– Innenfor arbeidsgivers styringsrett

Agathe Løwenborg, arbeidsrettsadvokat og partner i advokatfirmaet Arntzen de Besche, sier til DN at et slikt pålegg er innenfor arbeidsgsgivers styringsrett.

– Velger du å gå på et arrangement som strider mot smittereglene, kan arbeidsgiver ha saklig grunn til å pålegge hjemmekontor, sier Løwenborg til DN.

Hun mener de ansatte i slike perioder som vi er inne i nå har en lojalitetsplikt til å informere arbeidsgiver om de skal delta eller har deltatt på et arrangement som kan påvirke smitteforholdene på jobb. Hun mener imidlertid at også OBOS kunne vært tidligere ute.

– Men det hadde vært ryddigere dersom de ansatte hadde blitt informert på forhånd, da hadde de selv kunne vurdere risikoen før de dro, sier Løwenborg.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch