FinansWatch

Analytiker i Nordea tror på fortsatt boligprisvekst og mulig renteoppgang

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets utelukker ikke tidligere renteoppgang om boligprisene fortsetter å stige.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Hvis boligprisene fortsetter opp i samme tempo, så er det et argument for at renten blir satt opp tidligere enn først antatt, sier rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til Finansavisen.

Tror på boligprisvekst

Samtidig skriver avisen at Bernhardsen har mest tro på at Norges Bank vil holde renten ut null neste år, men at han ikke utelukker tidligere renteoppgang.

Norges Bank legger opp til nullrente frem til utgangen av 2023 i første omgang.

– Jeg tror på fortsatt boligprisvekst. Vi trodde på et kjøligere boligmarked enn dette, men det vil ikke overraske meg om vi kommer ut av coronakrisen med boligprisoppgang. Dette er ikke en krise som vil velte norsk økonomi, sier Bernhardsen til Finansavisen.

Positivt for norsk økonomi

Avisen skriver videre at både økonomer og meglertopper var svært overrasket over at boligprisene steg med 0,5 prosent nominelt april, den første fulle måneden med koronatiltak.

– Dette føyer seg inn i rekken over positive nyheter fra norsk økonomi. Dette sier noe om folk fremtidstro, det er et godt signal at troen på fremtiden ikke har gått «ad undas», sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Finansavisen.

Det er selvfølgelig mulig at renten blir satt opp før, men da tror jeg ikke det er boligprisoppgang som alene vil få den opp, men fordi norsk økonomi som sådan går bedre.

Frank Jullum

Ifølge avisen har hun liten tro på at boligprisveksten skal fortsette i samme tempo, og sier at styringsrenten kan heves tidligere om boligprisveksten skulle fortsette.

– Hvis boligprisene skulle stige i samme fart, men det legger jeg ikke til grunn, så vil det kunne skje. Norges Bank vil være ukomfortable med nullrente om prisveksten skulle fortsette. I vår nåværende prognose har vi lagt opp til to rentehevinger først i 2023, sier Haugland til Finansavisen.

– Det er selvfølgelig mulig at renten blir satt opp før, men da tror jeg ikke det er boligprisoppgang som alene vil få den opp, men fordi norsk økonomi som sådan går bedre. Jeg tror en strammere boliglånsforskrift blir mer aktuelt enn tidligere renteoppgang, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til Finansavisen.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch