Nordea-direktør mottok kontantstøtte

Investeringsdirektørens bigeskjeft har mottatt kontantstøtte fra staten, men han mener selv det burde vært et lån.
Foto: Håkon Mosvold Larsen // NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen // NTB

Robert Næss er investeringsdirektør i Nordea og medeier i bilforhandleren Ecocar i Bergen som fikk kontantstøtte. Dersom Næss hadde bestemt, skulle støtten som var på 19.665 kroner vært lån, skriver E24.

– Hvis vi plutselig tjener masse penger i år, så er jo kontantstøtten unødvendig, sier Næss til E24.

– Vi kommer til å søke for april også, da det var en dårlig måned med svak etterspørsel, fortsetter han.

Næss sier at bilsalget imidlertid begynner å ta seg opp igjen, slik varehandelen generelt også gjør, ifølge oversikten over korttransaksjoner fra DNB som viser at nordmenn nå bruker mer penger i butikker sammenlignet med i fjor.

– Hvis du gjør det knallbra i 2020 så må du betale deler av kontantstøtten, og hvis det blir et svakt år, så får du lånet ettergitt, sier han.

Halvor Mehlum, professor ved Universitetet i Oslo, mener låneordning ikke er en dum idé, men at det ikke løser dette problemet. Problemet etter hans skjønn er at selskaper fremdeles ville tjent mer på å stenge ned enn å holde åpent, og at man kunne «slappet av» ved slutten av året for å slippe å betale tilbake støtten.

– Samtidig kan det løse andre problemer. Hvis selskaper som får støtte går konkurs, kunne jo et lån potensielt gjort at staten sto i første linje som kreditor når boet skulle gjøres opp. Det kunne jo også gjort det lettere å kontrollere kreative selskaper som operer på grensen av loven og som oppdages etter utbetalingen, sier Mehlum til E24.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også