Ny bankundersøkelse viser at bankene er blitt mer forsiktige

Robert Nystad, analysesjef i Union Gruppen, mener lånekunder fremover må belage seg på strengere kredittpraksis, høyere egenkapitalkrav og høyere bankmarginer.
Analysesjef Robert Nystad i Union Gruppen. | Foto: Skjermdump, videopresentasjon, Union Gruppen
Analysesjef Robert Nystad i Union Gruppen. | Foto: Skjermdump, videopresentasjon, Union Gruppen

Det uttaler Nystad til Finansavisen etter at Union Gruppen kom med sin ferske bankundersøkelse for andre kvartal.

Han sier til avisen at bankene er blitt strengere, mer selektive og bankmarginene er blitt høyere for kundene.

– På generelt grunnlag står de store, solide låntagerne seg best i dagens marked.  De får betydelig lavere gjeldskostnad fordi rentene har falt mer enn bankmarginen har økt. For mindre solide låntagere spises rentefallet i større grad opp av høyere bankmarginer, sier Nystad til Finansavisen.

– Bankene er blitt mer opptatt av hvilke leietagere eiendommene har. Flere banker er tydelige på at skillet mellom offentlige og private leietagere har blitt vesentlig større. Bankene har blitt enda mer restriktive med tanke på utlån til handelseiendom, og de er naturligvis svært forsiktige med utlån til hotelleiendom, legger han til.

Mer avdragsfrihet

Avisen skriver at det vil bety større forskjeller med tanke på hvilke betingelser ulike låntagere får. Videre skriver avisen at det er stor variasjon mellom bankene med hensyn på avdragsfrihet, både før og etter koronapandemien.

– I snitt oppgir bankene at rundt 10 prosent av utlånsporteføljen er avdragsfri i en normalsituasjon, men etter nedstengningen i mars er omfanget av avdragsfrihet økt og er på rundt 25 prosent, sier Nystad til Finansavisen.

– Bankene er svært forsiktige

Avisen skriver at de fleste bankene oppgir at de har en svak innstramming på egenkapitalkravet, og for første gang svarer bankene at hovedtyngden av utlånene har en belåningsgrad under 60 prosent.

– Utsiktene i leiemarkedet er svakere og det er mer usikkerhet rundt verdsettelsene for øyeblikket. Bankene legger seg derfor på en mer konservativ linje, sier analysesjefen til Finansavisen.

– Bankene er svært forsiktige og konkurransen er svekket. Kort oppsummert kan vi belage oss på strengere kredittpraksis, høyere egenkapitalkrav og høyere bankmarginer i kvartalene som kommer, legger han til.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også