FinansWatch

Danske banker kan bli nødt til å hente inn over 230 milliarder

Stresstester publisert av Danmarks sentralbank viser at flere av landets største banker kan stå foran en alvorlig krise som følge av koronakrisens historiske økonommiske nedtur. 

Danmarks sentralbank har publisert nye resultater av stresstester av danske banker. | Foto: Reuters Staff/Reuters/Ritzau Scanpix

Testene viser at banken kan måtte utstede obligasjonslån på opptil 160 milliarder danske kroner, drøyt 230 milliarder kroner for å opprettholde et krav til kapitaldekning kjent som MREL eller minstekrav til summen av ansvarlig kapital og konvertibel gjeld. De er utformet for å absorbere tap og beskytte skattebetalerne fra å ta smellen.

– I løpet av de nærmeste årene vil de største bankene måtte utstede MREL-kvalifiserte låneinstrumenter for å møte kravene, skriver sentralbanken i sin rapport om finansiell stabilitet i Danmark, ifølge Bloomberg.

Men der den danske sentralbanken setter press på bankene, tar Finanstilsynet i Norge det litt mer med ro. Onsdag meddelte tilsynet bankene som fikk vedtak om MREL i desember 2019, at fristen for å oppfylle krav til etterstillelse utsettes til 1. januar 2024.

Den danske sentralbanken som har måttet revidere testen på grunn av pandemien noterer at også noen mindre banker vil kunne komme på kollisjonskurs med kapitalkravene om den danske økonomien skulle ende opp i den langvarig resesjon.

Banken fremholder imidlertid at det finansielle system ikke vil være i fare om en mellomstor bank skulle gå under, skriver Bloomberg.

Resultatene av stresstestene øker sannsynligheten for at banken ikke vil betale utbytte på vinstene i 2020 eller påbegynne gjenkjøpspgrammer, skriver Thomas Eskildsen, analytiker i Handelsbanken i en kommentar.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch