FinansWatch

Sjeføkonom: – Angstsparing er en bekymring

Ferske tall fra DNB Markets viser trolig at nordmenn i 2020 vil spare 232 milliarder kroner, mer enn dobbelt så mye sammenlignet med i fjor.

Foto: DNB

– Det er naturlig at folk nå er forsiktige, men angstsparing er en bekymring. Det er bedre for økonomien at forbrukerne holder hjulene i gang.

Det sier sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, ifølge DN. Hun sier samtidig at hun tror at forbruksveksten fremover blir svakere.

Ferske tall fra DNB Markets viser trolig at nordmenn i 2020 vil spare mer enn dobbelt så mye sammenlignet med i fjor.

Ifølge DNB Markets anslås det i 2020 at nordmenn vil spare 14,4 prosent av disponibel inntekt, mot 6,4 prosent i 2019. Dette tilsvarer en samlet sparing på 232,4 milliarder kroner, opp fra 103,2 milliarder i 2019.

– Dette kommer ikke nødvendigvis av et ønske om sparing, men fordi mulighetene til å bruke penger er kraftig innskrenket. Men det er rimelig å tro at spareviljen fremover vil være høy på grunn av økt usikkerhet om fremtiden, sier Haugland, ifølge avisen.

Selv om forbruket tar er ventet å ta seg opp, tror DNB Markets på en sparerate i 2021 og 2022 på henholdsvis 9,3 og 8,9 prosent.

– Det er veldig bekymringsfullt hvis sparingen fra mars vedvarer. Men den store frykten fra mars er vi ikke så redd for etter å ha sett de første tallene fra april, sier sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum

Jullum mener det store spørsmålet er hvor langvarig sparemønsteret blir, men viser til en firedobling av sparingen av mars og første måned med korona, sammenlignet med i samme periode i fjor.

 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch