Finansdepartementet enig i svakheter ved kontantstøtteordningen

Flere forretninger takker nei til husleierabatt fordi det ikke lønner seg, mener Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.
Thor Olaf Askjer vil ha en ny kontantstøtteordning, og får | Foto: Norsk Eiendom
Thor Olaf Askjer vil ha en ny kontantstøtteordning, og får | Foto: Norsk Eiendom

Kontantstøtteordningen som skulle skape et samarbeid mellom gårdeiere, staten og forretninger, har ifølge Finansavisen ikke fungert.

De fleste gårdeiere avventer nå istedet husleiereduksjon etter at staten har kommet på banen.

– Vår tilbakemelding til regjeringen er tydelig. Vi vil gjerne sammen finne en løsning som gjør at butikkene ikke taper på at gårdeier bidrar, sier adm. direktør i Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer, ifølge avisen.

– Vi ser nå at flere forretninger avstår fra husleiereduksjon fordi de kommer bedre ut ved å søke støtte fra staten basert på ordinær husleie og heller får rabatt når ordningen opphører, sier Askjer.

Kontantstøtteordningen fungerer best for butikkene dersom staten og gårdeier bidrar.

Finansavisen skriver at ved 70 prosents omsetningsfall, så kan over halvparten og opptil 90 prosent av gårdeiers bidrag ende opp i statskassen. Sammenlignet med hva staten gir alene.

– Derfor ser vi at betalingsutsettelse blir hyppigere brukt fra gårdeierne. En løsning kan være at staten gir støtte ut i fra ordinær husleie først, og at gårdeiere deretter gir leiereduksjon. På den måten vil butikkene komme bedre ut av en støtteordning, sier Askjer ifølge avisen.

Finansdepartementet erkjenner overfor Finansavisen at ordningen ikke fungerer optimalt for å motivere gårdeiere til å bidra på spleiselaget.

– Å utforme kompensasjonsordningen på en måte som også gir huseiere incentiver til å bidra var teknisk vanskelig å få på plass på så kort tid. Likevel finnes det flere måter huseiere kan bidra på, blant annet gjennom å redusere husleien for månedene etter at kompensasjonsordningen avsluttes, sier statssekretær Kari Olrud Moen (H) til avisen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også