Nordea: Tiltakene for å bremse koronasmitten rammer verdensøkonomien hardt

Usikkerheten om den økonomisk utviklingen er stor. og det er fortsatt uklart om vi unngår en total kollaps i oljemarkedet mener Nordea.

«Markedet har bedret seg etter den verste korona-panikken, med kraftige tiltak fra sentralbanker og myndigheter. Usikkerheten om den økonomisk utviklingen er imidlertid stor. Det er fortsatt uklart om vi unngår en total kollaps i oljemarkedet».

Det skriver blant annet sjeføkonom Kjetil Olsen og strateg Lars Mouland i Nordea i siste utgave av rapporten Navigatøren.

«Siden forrige Navigatør har det vært store bevegelser i markedet. Tiltakene for å bremse koronasmitten rammer verdensøkonomien hardt. Sentralbanker og myndigheter gjør det de kan for å hindre at nedgangen blir enda dypere. Hvor lang tid det tar før økonomiene henter seg inn igjen avhenger først og fremst av hvor lenge koronatiltakene vedvarer. Vi ser nå de første stegene mot en form for normalisering, men trolig vil det gå mange måneder før vi kan legge koronatiltakene bak oss».

Nordea peker på at koronatiltakene har medført et kraftig fall i etterspørselen etter olje. Til tross for store kutt har ikke produksjonen falt tilsvarende.

Situasjonen har også ført til at sentralbanker har nå en styringsrente nær null eller lavere, noe som har ført til at lange rentene har falt. 10 år norsk swaprente ligger for eksmempel i skrivende stund rundt én prosent.

«Gjennom mars eskalerte usikkerheten forbundet med korona betydelig. Strenge tiltak for å begrense smitten har stoppet mye av aktivitet verden over. Sentralbanker og myndigheter har kommet emd kraftige hjelpepakker for å hindre konkurser, motvirke inntektstap og for å holde penge- og kredittmarkedene i gang».

«Det vil likevel ikke forhindre at den globale veksten faller betydelig. De langsiktige konsekvensene av koronatiltakene er usikre. Desto lenger tiltakene varer desto større sansynlighet er det for at bedrifter går konkurs , og dermed at ledigheten fester seg på et høyere nivå etter krisen».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også