Norges Bank: Fallet i aktiviteten for mange bedrifter har vært dramatisk

Kun tre av ti bedrifter tror at aktivitetsnivået i løpet av høsten vil være tilbake på samme nivå som før virusutbruddet.
Ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank har aktiviteten til reiselivsnæringen og varehandelen blitt hardest rammet. | Foto: Ørn E. Borgen/NTB Scanpix
Ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank har aktiviteten til reiselivsnæringen og varehandelen blitt hardest rammet. | Foto: Ørn E. Borgen/NTB Scanpix

Utbruddet av covid-19 og tiltakene for å redusere smitte har rammet de fleste bedriftene, viser kontaktene i Norges Banks regionale nettverk.

Ifølge rapporten planlegger en fjerdedel av bedriftene lavere sysselsetting frem mot sommeren.

«Flertallet oppga at aktiviteten i andre kvartal vil bli lavere enn i første kvartal, og for enkelte er fallet dramatisk. Det er reiselivsnæringen og deler av varehandelen som har blitt hardest rammet så langt. Fallet i oljeprisen bidrar dessuten til å trekke aktiviteten ytterligere ned hos oljeleverandørene», skriver Norges Bank.

I perioden 21.-22. april ringte Norges Bank til et begrenset utvalg kontakter i deres regionale nettverk. Samtlige regioner deltok, og alle de private næringene var representert. I alt deltok 81 bedrifter i undersøkelsen.  

«Åpnede barnehager gjør arbeidsdagen lettere hos en del ansatte, men ellers har bedriftene foreløpig sett lite effekter av lettelsene i smitteverntiltakene».

Tror på normalisering først i 2021

Ifølge Norges Bank tror tre av ti bedrifter at aktivitetsnivået i løpet av høsten vil være tilbake på nivået de hadde før virusutbruddet.

Men 40 prosent tror normaliseringen først vil komme neste år.

«De resterende bedriftene er enten lite berørt, eller venter at situasjonen normaliserer seg før sommeren. Det er eksportindustrien, oljeleverandørene, byggenæringen og deler av tjenestenæringen som tror nedturen vil vare lengst.  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også