Rekordsmell for Sveits sentralbank

Årets første kvartal påførte den sveitsiske sentralbanken sitt største tap siden banken ble grunnlagt i 1907. 
Foto: Geatan Bally Keystone/AP/NTB Scanpix
Foto: Geatan Bally Keystone/AP/NTB Scanpix

Koronakrisen førte til at 38,2 milliarder sveitserfranc, cirka 420 milliarder kroner forsvant fra landets valutareserver i løpet av årets tre første måneder, skriver Financial Times. Smellen kom etter at sentralbanken gjennomført hva som sies å ha vært den største intervensjonen for å stabilisere landets valuta på mange år. 

Sveitserfrancen har styrket seg kraftig mot euroen i 2020, til tross for sentralbankens intervensjoner. Ifølge Financial Times beregner Credit Suisse-økonomen Maxime Botteron at banken kjøpte utenlandsk valuta for 27 milliarder sveitserfranc bare i løpet av mars. Botterons beregninger viser at sentralbanken har kjøpt utenlandsk valuta tilsvarende omtrent 5,6 prosent av Sveits BNP i årets tre første måneder, samtidig som verdien på bankens egne tilganger har stupt. 

Bankens portefølje av utenlandske tilganger, som gjør banken til en av verdens største institusjonelle investorer, falt i verdi tilsvarende drøyt 450 milliarder kroner i første kvartal, ifølge tall banken la frem torsdag. Tapet ble motvirket noe av at gullreserven på over 1000 tonn samtidig økte i verdi med cirka 30 milliarder kroner. 

Bankens mål er ikke at tjene penger på porteføljen. Den er i stedet en sentral del i pengepolitikken der målet er opprettholde sveitsisk økonomis konkurransekraft. Sentralbanken har lovet å til enhver pris holde verdien på valutaen nede. Noe som har vist seg vanskelig med ekstremt lave renter i nærliggende markeder og sveitserfrancens rykte som trygg havn i krisetider, skriver Financial Times.  

Til tross for at tapet er det største i et enkelt kvartal, var det likevel ikke stort nok for å utradere verdiøkningen i siste kvartal i 2019. Da økte verdien med 48,9 milliarder sveitserfranc. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også