Flere svindlere møter opp hjemme hos eldre kvinner

Politiet og DNB slår alarm om grove svindelmetoder som øker i omfang.
ALVORLIG PROBLEM: Leder for DNBs financial cyber crime center, Sebastian Takle slår alarm om utviklingen. | Foto: Stig B. Fiksdal
ALVORLIG PROBLEM: Leder for DNBs financial cyber crime center, Sebastian Takle slår alarm om utviklingen. | Foto: Stig B. Fiksdal

DNB har på få måneder registrert 20 tilfeller der kriminelle møter opp hos eldre kvinner ikledd politiuniform og tømmer kontoene deres for penger. I et grovt tilfelle omtalt i NRK ble en 80-år gammel kvinne bortført til Dubai i to uker mens kontoen ble tappet.

På bakgrunn av nylige hendelser, samt økte registreringer og alvorlighetsgrad, slår Politiet og DNB alarm.

– Dette er i ferd med å bli et stort og alvorlig problem, særlig når utfallet er frihetsberøvelse. I noen tilfeller blir de kriminelle hjemme hos ofrene over flere dager mens kontoene tappes, forteller leder for DNBs financial cyber crime center, Sebastian Takle, i en pressemelding.

Den samme utviklingen som skjer i Norge, har ført til grov vold og dødsfall over grensen i Sverige. 

Politiinspektør Grete Metlind i Oslo politidistrik, forteller at det er organiserte kriminelle miljøer som står bak, og svindelmetoden benyttes i økende grad. Svindelmetoden kjennetegnes ved at de kriminelle ringer og uttaler seg for å være Økokrim eller tilknyttet en banks sikkerhetsavdeling. Bakmennene forteller ofrene at konti er blitt hacket, og kort tid etter kommer de kriminelle hjem til ofrene for å hente BankID og bankkort som del av den såkalte etterforskningen.

Ifølge Takle har sakene frem til nå handlet mest om eldre kvinner, ofte enker uten barn. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også