Nordea er på lag med investorer som kritiserer «dysfunksjon» i Tesla-styret.

Kapitalforvalteren, er blant en gruppe internasjonale investorer som har sendt et åpent brev der de oppfordrer Tesla-aksjonærene til å avvise Elon Musks gigantiske lønnspakke
Head of responisble investments, Eric Pedersen i Nordea. | Foto: PR / Nordea
Head of responisble investments, Eric Pedersen i Nordea. | Foto: PR / Nordea

Den største kapitalforvalteren i Norden, Nordea Asset Management, har lagt sin stemme til investorer i Tesla og oppfordret andre aksjonærer til å bruke elbilgigantens kommende generalforsamling til å søke endringer i styret og stemme mot en lønnspakke på 46 milliarder USD for administrerende direktør Elon Musk.

I et langt og sterkt formulert åpent brev til Teslas aksjonærer slutter Nordea seg til pensjonsfondet AkademikerPension og en rekke USA-baserte investorgrupper i å rette kraftig kritikk mot Teslas styre for manglende uavhengighet i forhold til Musk, Teslas kontrollerende aksjonær og en av de verdens rikeste individer. 

Eric Pedersen, leder for ansvarlige investeringer i Nordea AM, sier i en kommentar til næringsavisen Børsen at han tror det er en reell mulighet for at aksjonærene stemmer mot den gigantiske lønnspakken som tidligere ble tildelt Elon Musk av styret. Ifølge Børsen fastholder Pedersen at Nordea har valgt å gå i dialog med andre investorer i Tesla for å presse på for endringer, i stedet for å selge kapitalforvalterens eierandel i bilprodusenten, verdt rundt DKK 1,5 milliarder (litt over 200 millioner euro).

”Tesla er et stort selskap som er sentralt i den grønne omstillingen, og ting må være relativt dystre for at vi skal selge oss ut,” sier Pedersen, og legger til at Tesla trenger ”mer stabil styring.”

Venner i styret

Lønnspakken ble avvist tidligere i år av en domstol i delstaten Delaware i USA, der Tesla er registrert, med dommen om at styret ikke hadde handlet i aksjonærenes interesse ved å tildele så høy godtgjørelse til Musk. Dommeren kritiserte også styret for å være overlykkelig overfor Musk.

Denne kritikken gjentas i investorenes brev, som peker på at flere medlemmer av Tesla-styret blir ansett for å være for nært knyttet til Elon Musk, inkludert styreleder Robyn Denholm og Musks egen bror, Kimbal Musk. Aksjonærene oppfordres derfor til å stemme mot gjenvalg av noen styremedlemmer.

Brevet viser også til medierapporter om Musks bruk av narkotika og til at styremedlemmer føler seg presset til å ta narkotika sammen med Musk.

Jens Munch Holst, administrerende direktør i AkademikerPension, sier i et innlegg på LinkedIn: «Det er ikke ideelt hvis toppledelsens lønnspakke er kortsiktig og uforholdsmessig, noe som fører til mistanke om at kortsiktige beslutninger blir tatt som ikke gagner langsiktige investorer.»

Han refererer til Tesla-styret som bestående av Musks ”personlige venner og bekjente.”

Den årlige aksjonærmøtet skal finne sted den 12. juni og ser ut til å inkludere flere viktige avstemninger. I tillegg til lønnspakken, forventes aksjonærene også å stemme over Musks forslag om å flytte Tesla’s juridiske hovedkontor fra Delaware til Texas, som en direkte respons på at domstolen i Delaware avviste lønnspakken hans.

I et intervju med Financial Times forrige uke, opprettholdt styreleder Robyn Denholm at den massive summen var avgjørende for å holde Musk motivert. Hun kalte det kommende årsmøtet en ”Mount Everest” å bestige når det gjelder å sikre nok stemmer til fordel for styrets forslag.

Denholm avviste også påstander om at hun er for nært knyttet til Musk, og kalte dem «tull».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også