NRK: Flere norske finansforetak med eierskap i hotellkjede som får Qatar-kritikk

DNB sier til NRK at de har solgt seg ut da de frykter brudd på menneskerettighetene. Leder for Framtiden i våre hender mener norske investorer ikke har kontroll.
Oljefondets eierskapsdirektør, Carine Smith Ihenacho, er ikke enig at Statens pensjonsfond utland får kritikk for eierskap i Accor Hotels. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Oljefondets eierskapsdirektør, Carine Smith Ihenacho, er ikke enig at Statens pensjonsfond utland får kritikk for eierskap i Accor Hotels. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I en rapport NRK har fått tak i vises det at Oljefondet, DNB, Storebrand, Danske Bank og KLP har eierskap i hotellkjeden Accor Hotels, som er etablert med flere hoteller i Qatar, skriver NRK.

Rapporten er bestilt av Fair Finance International, et nettverk som søker å styrke finansinstitusjoners forpliktelse til sosiale, miljømessige og menneskerettighetsstandarder. Rapporten peker på hvem som er involvert i, eller som finansierer, bygg-, anlegg- og hotellbransjen i Qatar.

I den franske dokumentaren «Qatar-VM: Skittent spill» kommer det frem at arbeidere som er ansatt hos en av underleverandørene til Accor-gruppen, lever under svært primitive og kritikkverdige forhold.

Oljefondet har en eierandel i Accor Hotels på nærmere 1,3 milliarder kroner, skriver NRK, som også nevner at DNB er oppført med aksjer verdt over 223 millioner kroner.

– På bakgrunn av informasjonen fra flere kilder som har kommet frem i senere tid, besluttet vi å selge oss ut, sier leder for ansvarlige investeringer Lise Børresen i DNB Asset Management til NRK.

Oljefondets eierskapsdirektør, Carine Smith Ihenacho, sier at det er viktig at Fremtiden i våre hender og Amnesty setter søkelys på problemet, samtidig som at direktøren ikke sier noe om fortsatt eierskap.

Leder for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, sier til NRK at dette viser at norske investorer ikke har god nok kontroll over sine investeringer.

– Jeg er dessverre ikke overrasket. Amnesty og andre har i flere år advart mot praksisen i Qatar. Dette er en katastrofe vi har sett utfolde seg, sier Bakken Riise.

Ifølge rapporten NRK har fått tak i, har Oljefondet investeringer i anlegg- og hotellbransjen med tilknytning til Qatar på til sammen 34 milliarder kroner.

Oljefondet tapte 449 milliarder kroner i tredje kvartal

Ny leder i Danske Bank - danner Verdal-duo


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også