FinansWatch

DNB-økonom: Mindre innstramming enn Norges Bank har lagt til grunn

Pengebruken i statsbudsjettet strammes inn, men fremstår som noe mindre enn det Norges Bank har lagt til grunn, sier DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland.

Økonom Kjersti Haugland i DNB mener det er mindre innstramming enn hva Norges Bank hadde lagt til grunn i statsbudsjettet. | Foto: DNB

– Sånn sett kunne man tro at det lå til rette for høyere rente enn Norges Bank har planlagt, men det tviler jeg på vil bli tilfelle. Antakeligvis er det negative omslaget godt på vei i norsk økonomi. Det vil være viktigere for rentebanen, sier hun til NTB.

Nøkkeltall fra statsbudsjettet, som oljepengebruk og anslått BNP, ble lagt fram klokka 8. Klokka 10 legger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram selve forslaget til statsbudsjett for 2023.

Hun understreker at tallene er vanskeligere å sammenligne enn vanlig, blant annet på grunn av strømstøtten og statens kraftinntekter.

Haugland påpeker også at Finansdepartementets prognoser for norsk økonomi er relativt optimistiske. De anslår vekst i økonomien på 1,7 prosent i 2023, mens Norges Bank har anslått et fall på 0,3 prosent.

Sammenlignet med de siste årene er oljepengebruken tatt ned, men den er likevel på et høyt nivå sammenlignet med før koronapandemien.

– Den bør videre ned i årene som kommer, for å si det sånn. Ikke minst har utgiftene som andel av BNP steget veldig kraftig, og de vil antakelig fortsette å stige i dette budsjettet, siden det virker som om innstrammingene i hovedsak gjøres i form av å øke skatter, og ikke mindre utgifter.

Forbruksgjelden øker: – Mye tyder på at reservene er i ferd med å gå tomme

Nordea stiller seg svært kritisk til Finanstilsynet etter boligprisfall

Legger merke til at innskuddsrentene ikke har økt i samme takt

Mer fra FinansWatch

Skal rekruttere unge talenter til finansbransjen

– Vi ønsker å være den naturlige samarbeidspartneren når selskaper i finanssektoren skal se etter sitt neste talent. Det er attraktivt med et selskap som spesialiserer seg på «talent search» innenfor finanssektoren, ikke bare «den eldre garde», sier fersk leder Fanny Harg i Finanstalenter AS.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch