Ny forskrift gir høyere erstatningkrav

Ny forskrift senker kapitaliseringsrenten og vil øke engangsutbetaling for forsikringskunder.
Illustrasjonsfoto av skadet mann hos et forsikringsselskap. | Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto av skadet mann hos et forsikringsselskap. | Foto: Colourbox

Justisdepartementet har nå fastsatt en forskrift som senker kapitaliseringsrenten, og dermed vil gi forsikringskunder et høyere beløp i erstatningssaker.

E24 omtalte saken først, og skriver at erstatningene kan bli inntil 70 prosent høyere, gitt noen forutsetninger. Ordningen gjelder for pasientskader, voldsofre, trafikkskader og yrkesskader.

I Justisdepartementets forskrift legges det til grunn at kapitaliseringsrenten senkes fra 4 prosent til 2,5 prosent, eller i enkelte tilfeller til 1,5 prosent.

Jo lavere kapitaliseringsrenten er, jo mer vil et forsikringsselskap betale sin kunde i engangsbeløp, ettersom at kapitaliseringsrenten skal regne ut hvor mye realavkastning personen skal kunne klare å få på sitt beløp.

Om kapitaliseringsrenten er på fire prosent, betyr det at man regner med at personen vil kunne ha en realavkastning på erstatningsbeløpet på fire prosent. Om kapitaliseringsrenten er på 1,5 prosent, regner man med en realavkastning på beløpet på 1,5 prosent, og dermed trenger et høyere beløp i engangsutbetaling.

Personskadeforbundet kaller den nye forskriften en «milepæl i norsk erstatningsrett» i E24.

– Endringen vil gi skadede høyere og mer rettferdig erstatning. Den vil i større grad enn i dag være i tråd med prinsippet om full erstatning, sier assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet.

Eika forsikring: Fana Sparebank er en viktig satsing for oss

Frende Forsikring: – Leit at Fana går i en annen retning

Bare ett norsk selskap tilbyr forsikring til sparkesykkelaktører

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også