FinansWatch

Nordmenn sparte nær tre milliarder i individuell pensjonssparing i fjor

Nordmenn har nå 13 milliarder kroner stående på sine IPS-kontoer, viser ny statistikk fra Finans Norge.  Fra i år kutter regjeringen i ordningen.

– Endringen er svært uheldig for arbeidstakere som ikke har en god kollektiv pensjonsordning gjennom jobben, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.

Ordningen med Individuell pensjonssparing (IPS) ble opprettet i 2017, og tillater arbeidstakere å spare til pensjonisttilværelsen, utover pensjonsordningen de allerede  har hos arbeidsgiveren.

I 2021 sparte nordmenn til sammen 2,9 milliarder i IPS, opp 14 prosent fra i fjor. Siden IPS-ordningen ble opprettet i 2017, har det vært en gradvis økning i sparingen hvert år. Kvinneandelen har også vært stigende, og er nå på 46 prosent.

Fra 2022 kutter imidlertid regjeringen i ordningen, slik at man kun kan spare 15 000 kroner årlig. Fram til 1 januar i år kunne man spare inntil 40 000 årlig.

– Endringen er svært uheldig for arbeidstakere som ikke har en god kollektiv pensjonsordning gjennom jobben, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge, ifølge bransjeorganisasjonen.

  • Småbedriftseiere med lav inntekt i startfasen blir også hardt truffet. Flere småbedriftseiere har i tillegg variable inntekter, med gode og dårlige år. De vil ikke få mulighet til å ta igjen mye av tapt sparing fra dårlige år med det nye taket på 15 000 kr, heter det fra Finans Norge.

Må redusere sparing

Den gjennomsnittlige IPS-spareren sparer 21 350 kr i året, og vil måtte redusere sin sparing i år, sier Staavi.

– Det som gjør denne regjeringens valg om å angripe IPS ekstra uforståelig, er at ordningen er akkurat like god uavhengig av hva du tjener. De som tjener lite får samme skattefordel som de som tjener mye. I IPS er det kun nettoskatten - 22 prosent -  som utsettes, og når pengene kommer til utbetaling er det med samme skattesats.

46 prosent kvinneandel

Totalt 84 000 kvinner har opprettet IPS-konto, mot 97 000 menn. Kvinnene har totalt spart 5,7 mrd kroner i IPS, mens menn har spart 7,6 mrd kroner, dette gir en kvinneandel på 43 prosent. I gjennomsnitt har kvinner med IPS-sparing en beholdning på ca 75 000 kroner på sin IPS ved utgangen av 2021, mens menn har i snitt ca. 89 000 kroner.

Tall fra VFF viser at IPS-ordningen har økt i popularitet etter den ble revidert i 2017 – nå er ordningen redusert

SV mener reduksjonen av IPS-ordningen er uproblematisk 

Høyre kritisk til at regjeringen fjerner IPS-ordningen – regjeringen er taus 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch