Tidligere ansatte saksøkte Sparebank 1 Nord-Norge – saken går for retten i februar

Seks pensjonister har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver, Sparebank i Nord-Norge. Saken skal opp i Nord-Troms og Senja tingrett i februar.
Det er satt av to dager til rettsaken, som starter i Nord-Troms og Senja tingrett den 2.februar. | Foto: domstol.no
Det er satt av to dager til rettsaken, som starter i Nord-Troms og Senja tingrett den 2.februar. | Foto: domstol.no

I høst tok Finansforbundet på vegne av seks pensjonister i Sparebank 1 Nord-Norge ut søksmål mot banken.

De saksøkte banken fordi banken ikke lenger ville gi de pensjonerte ansattbetingelser på lån, innskudd og forsikring.

I 2015 foretok Sparebank 1 Nord-Norge en nedbemanning der ansatte ble tilbudt sluttpakke. Det resulterte i at 150 ansatte valgte å benytte seg av tilbudet og tok sluttpakke mot at de selv sa opp sin stilling. Noen valgte å gå av med pensjon.

De pensjonerte fra banken har frem til 2020 hatt ansattbetingelser, men etter endringer i banken tok styret disse vekk. De seks pensjonerte mener at de skal ha tilgang på ansattbetingelser på lån, innskudd og forsikring fortsatt. Det mener ikke styret i banken.

De seks ansatte møter sin tidligere arbeidsgiver i retten om under to uker, skriver Nordlys.

Ingen av partene vil kommentere saken i forkant av rettsaken, skriver Nordlys, men men ifølge avisen, som har fått tilsendt partenes sluttinnlegg,  skriver partene følgende:

Espen Johannessen, bankens advokat, skriver at ingen andre av pensjonistene har tilsvarende avtaler som saksøkerne har.

– Ordlyden kan ikke tolkes slik at de som fratrådte i henhold til avtalene skal særbehandles i forhold til andre SNN-pensjonister, slik saksøkerne hevder, skriver Johannessen i SANDS advokatfirma.

I 2020 ble ansattebetingelsene for alle pensjonister endret. Ifølge banken er årsaken «markedssituasjonen» og endringer i skatteloven om arbeidsgivers plikt til å rapportere goder for tidligere ansatte, skriver Nordlys.

Sparebanken mener avtalen som ble inngått i 2015 åpner for at man kan endre den, og at alle SNN-pensjonister skal behandles likt.

Advokat Marte Sogge Jensen i Finansforbundet, som representerer pensjonistene, har tidligere uttalt til Finansfokus  at hun mener det er prinsipielt viktig å få en avklaring av et spørsmål mange ansatte er opptatt av og som kan ha store økonomiske konsekvenser. 

Hun skriver ifølge Nordlys at Sparebanken kan avslutte ordningen med ansattgoder i sin helhet, men at avtalen tilsier at man ikke kan gjøre endringer i den.

– Derimot anføres det at så lenge ordningen med ansattbetingelser består har saksøkerne en avtalefestet tilgang på betingelsene, slik disse til enhver tid lyder.

Hun skriver også at saksøkerne først ble kjent med endringen i avtalen etter at de mistet rettighetene de hadde.

Det er satt av to dager til rettsaken, som starter i Nord-Troms og Senja tingrett den 2.februar.

Tidligere ansatte tar ut søksmål mot Sparebank 1 Nord-Norge

 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også