Mener gjeldsordningen bør være forbeholdt de med alvorlige gjeldsproblemer

– For personer som har alvorlige gjeldsproblemer bør en offentlig gjeldsordning være et alternativ når alt annet er utprøvd, sier forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, Gry Nergård.
– Dersom flere får verktøy til å ivareta egen økonomi, vil færre ha behov for endringer i gjeldsordningsperioden og samfunnet være spart for ressursbruk, mener Finans Norge og forbrukerdirektør Gry Nergård. | Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
– Dersom flere får verktøy til å ivareta egen økonomi, vil færre ha behov for endringer i gjeldsordningsperioden og samfunnet være spart for ressursbruk, mener Finans Norge og forbrukerdirektør Gry Nergård. | Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I sitt forslag til endring av gjeldsordningsloven har departementet blant annet foreslått at egenforsøket, det vil si at skyldneren først frivillig skal forsøke å gjøre opp egen gjeld før det søkes om gjeldsordning, bare skal brukes unntaksvis, viser Finans Norge til på sine nettsider.

– En gjeldsordning bør etter vårt syn fortsatt være forbeholdt skyldnere med alvorlige gjeldsproblemer, og det er nødvendig at loven ikke utformes slik at det blir for enkelt å avskrive gjeldsforpliktelser, enten én eller flere ganger, sier  forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, Gry Nergård.

«Finans Norge ser det slik at skyldneren ideelt sett, gjennom en gjeldsordning, ikke bare skal få orden på sin uhåndterlige gjeldssituasjon, men også få et mer aktivt forhold til sin privatøkonomi. På denne måten blir man bedre rustet til å ivareta egen økonomi etter endt gjeldsordning», skriver organisasjonen.

– Dersom flere får verktøy til å ivareta egen økonomi, vil færre ha behov for endringer i gjeldsordningsperioden og samfunnet være spart for ressursbruk. Vi har derfor foreslått at det bør innføres krav om å ha gjennomført obligatorisk kurs i personlig økonomi, fortrinnsvis med etterfølgende bestått test under en gjeldsordningsperiode, sier Nergård.

SIFOS rapport «Virker gjeldsregistrene?» fra høsten 2021 viser at fra 2019 og etter pandemiens inntreden våren 2020 har utviklingen i Norge, som eneste land i Norden, hatt negativ gjeldsvekst på usikret kreditt, viser de til.

 

 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Foto: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter