FinansWatch

Høyre: Tilliten til det politiske systemet er i spill etter Stoltenberg-bråket

Høyre mener det skapes et inntrykk av at mye makt sentraliseres til samme eksklusive vennegjeng dersom Jens Stoltenberg utnevnes som ny sentralbanksjef.

– Bare måten det stilles spørsmål ved om disse vennemiddagene har vært uryddige, viser med all tydelighet hvor vanskelig det kan bli med Stoltenberg i rollen som sentralbanksjef, sier finanspolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru. | Foto: Fredrik Hagen/AFP / NTB

Finanspolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru (H) sier til Aftenposten at de siste dagers saker i mediene gir et inntrykk av at mye makt sentraliseres til samme eksklusive middagsklubb , nære vennegjeng eller elitenettverk.

– Det er uheldig og kan åpenbart være med på øke den opplevde avstanden mellom velgerne og de som styrer. Det igjen kan dessverre skade tilliten til det politiske systemet i Norge, sier Bru.

Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Nato-sjef Jens Stoltenberg har tidligere nektet for at de to har snakket sammen om stillingen som sentralbanksjef, som Stoltenberg ønsker.

Nå viser det seg at dette likevel ikke stemmer – mandag kunne TV 2 fortelle at Stoltenberg hadde tatt opp jobben med Støre i oktober.

– Bare måten det stilles spørsmål ved om disse vennemiddagene har vært uryddige, viser med all tydelighet hvor vanskelig det kan bli med Stoltenberg i rollen som sentralbanksjef. Vi har ikke råd til å rokke ved tilliten og uavhengigheten til en så viktig institusjon som Norges Bank, legger hun til.

Tirsdag ble det kjent at justisdepartementets lovavdeling at de mener Stoltenberg ikke er inhabil til å bli ny sjef for Norges Bank. Stoltenberg er en av to søkere til stillingen. Også visesentralbanksjef Ida Wolden Bache har søkt.

Mer fra FinansWatch

Tryg inngår forlik i underslagssak

I en underslagssak har Sandberg revisjon, On time regnskap, regnskapskonsulent Johnsgaard og Gjensidige forsikring inngått forlik med Tryg forsikring før saken kom opp i Oslo tingrett.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch