FinansWatch

Slik påvirket koronarestriksjonene DNB-kunders kortbruk i fjor

Til tross for pandemi brukte nordmenn kortet mer i 2021, enn i 2019, viser tall fra DNB. Handlemønsteret til DNB-kundene har imidlertid endret seg.

Foto: NTB

Til sammen dro DNB-kunder kortet sitt over 5,8 milliarder ganger i 2021. Noe som er fire prosent mer enn før pandemien i 2019.

Det viser tall fra DNB om nordmenns kortbruk og handlemønster i 2021.

– Veksten på vår totale kortbruk viser at vi har tilpasset oss restriksjoner og flyttet tilnærmet hele kortbruken mellom bransjer basert på tilgjengelighet, sier direktør for datatransformasjon Ine Oftedahl i DNB til NTB.

DNB-kundene har siden pandemien startet i 2020 brukt mer penger på varer enn tjenester. I 2021 lå varehandelen over 2019-nivå med 12 prosent, mens tjenestekonsum lå 9 prosent under.

Hopp i nettshopping

Kundene i Norges største bank brukte kortet 40 prosent mindre på opplevelser som kino, teater og andre show.

Det de derimot har brukt penger på, er varer til hjemmet og hobbybruk, hvor det er en økning på 22 prosent sammenlignet med 2019.

Den kraftige veksten i nettshopping som vi har sett under pandemien, fortsatte også i 2021, og den har siden 2019 økt med hele 74 prosent blant DNB-kundene. Varehandelen i fysiske butikker økte også i 2021, men kun med 11 prosent, ifølge tall fra banken

Store utenlandssvingninger

Kortbruken i utlandet opplevde store svingninger i 2021 med gjenåpning og ny nedstengning, og endte til sammen 70 prosent under bruken i 2019.

Svenskehandelen hadde derimot en jevn vekst fra mai til oktober i 2021. Da brukte vi omtrent kortet like mye på andre siden av grensa som før pandemien. Det ble imidlertid en tilbakegang som følge av nye strenge restriksjoner i desember.

Totalt endte svenskehandelen i 2021 62 prosent under 2019-nivå, men åtte prosent over 2020-nivå.

 

Mer fra FinansWatch

Vil refinansiere gjeld med stabil krypto

Fintech-selskapet Horde har initiert tjenesten Bustad, som gjør at gjeldstyngede huseiere kan selge ut deler av huset sitt for å betale ned på lån. Boligkjøpene finansieres av stablecoinen Bustad coin.

Disse bankene hever renten tirsdag

Etter at Norges Bank hevet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng forrige uke har flere av Norges banker bestemt seg for å heve sine rentesatser.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch