Konsumprisindeksen fortsetter å øke

Prisene i Norge har steget med 5,1 prosent fra november i fjor til november i år. Høye strømpriser forklarer mye av økningen.
Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB
NTB, ANNE GRETE STORVIK

Strømprisene står for 3,3 prosent av økningen, ifølge Statistisk sentralbyrå. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie har steget med 123,5 prosent fra november i fjor til november i år.

– Vi må 13 år tilbake i tid, til oktober 2008, for å finne en tilsvarende tolvmånedersvekst i KPI. Ikke overraskende er det de fortsatt høye elektrisitetsprisene som bidrar klart mest til oppgangen, sier førstekonsulent Trym Kristian Økland i SSB.

Fra oktober til november gikk konsumprisindeksen opp med 0,8 prosent.

Fra november 2020 til november 2021 har prisene på elektrisitet inkludert nettleie steget med 123,5 prosent. Mindre nedbør enn normalt i Sør-Norge i sommer og tidlig høst har bidratt til mindre tilsig og lavere fyllingsgrad hos norske kraftverk enn normalt. Videre påvirkes de norske strømprisene av prisnivåene i landene rundt oss, og i år har det også vært høye energipriser i store deler av Europa, skriver SSB.

I november var tolvmånedersveksten i KPI-JEL 1,8 prosent.

– Det betyr at prisene på elektrisitet inkludert nettleie alene bidro til å trekke KPI opp 3,3 prosentpoeng i perioden. Tilsvarende differanse mellom KPI og KPI-JEL har vi ikke målt før, sier Økland.

– Ser vi bort fra strømprisenes betydelige bidrag til veksten i KPI i november, registrerte vi prisoppgang på drivstoff, samt hotell- og restauranttjenester, utdyper han.

Økningen i konsumprisindeksen ble dempet av at matvarer og alkoholfrie drikkevarer har hatt en prisnedgang på 3,6 prosent de siste tolv månedene.

– Det må fortsatt sees som en effekt av at avgiften på sjokolade- og sukkervarer samt alkoholfrie drikkevarer ble fjernet i år, sier Økland.

KPI-JEL er KPI uten elektrisitet: Dette er en indikator der prismaterialet og vektandelene til elektrisitet inkludert nettleie i KPI blir holdt utenfor beregningene. Øvrig beregning er identisk med beregningsopplegget for KPI, ifølge SSB.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også