Jusprofessor: – Påfallende at en så stor andel av bedriftsmarkedet har valgt det dyreste alternativet hos DNB

DNB kan få Finanstilsynet på nakken grunnet en antagelig praksis med å anbefale de dyreste aktivt forvaltede pensjonspakkene til bedrifter.
Håkon Hansen, konsernsjef for Wealth Management i DNB | Foto: Stig B. Fiksdal/DNB
Håkon Hansen, konsernsjef for Wealth Management i DNB | Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

Dagens Næringsliv melder om at en rekke bedrifter forteller at de har kjøpt den anbefalte pensjonspakkeløsningen til DNBog ikke visst at DNB også selger en langt rimeligere indeksvariant.

DNB oppgir selv at 89 prosent av bedriftene som kjøper pensjonspakke velger det dyreste produktet etter å ha snakket med en kunderådgiver i banken, skriver Dagens Næringsliv.

DNB svarte først at verdipapirhandelloven ikke gjelder for salg av slike pensjonsprodukter. Men så skiftet banken mening:

– De generelle kravene til god forretningsskikk i verdipapirhandelloven gjelder derfor også når DNB Bank selger innskuddspensjonsprodukter eller gir råd til store og små bedrifter ved etablering av en pensjonsordning. Det innebærer at bedriftene får tilstrekkelig informasjon og råd til å gjøre et informert valg om hvilke profiler og eventuelt hvilke typer enkeltfond som skal være tilgjengelig i pensjonsordningen som bedriften skal tilby sine ansatte, skriver kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald i en epost til DN.

Jusprofessor Marte Eidsand Kjørven ved Universitetet i Oslo har sett på informasjonen DNB gir om pensjonsproduktene og dokumenter som er sendt kunder i forbindelse med salg.

– Det jeg har sett av informasjonsmateriale knyttet til investeringer i pensjonsprofilene til DNB er ikke egnet til å gi god informasjon om produktets egenskaper, risiko og kostnader. Det er vanskelig å ta stilling til om rådgivningsforpliktelser er oppfylt generelt, men det er utvilsomt påfallende at en så stor andel av bedriftsmarkedet har valgt det dyreste alternativet, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også