FinansWatch

Kortbruken slår nye rekorder – tror vanene er permanent endret

Ferie på hjemmebane førte til at nordmenn slo rekord både i kortbruk og omsetning. Og det er kontaktløst som gjelder. Nesten tre av fire betalinger i jul var kontaktløse.

Tæpping med Bank Aksept-kort er to ting som slo alle rekord i juli. | Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix

Norske betal- pg kredittkort ble sveipet hel 195 855 587 ganger i jul. Disse nesten 200 millioner sveipene betalte varer og tjenester for til sammen 73,16 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning på 16,6 prosent sammenlignet med juli 2019.

– Vi så allerede en markant oppgang i juni, men en økning på 16,6 % i omsetningen er mer enn vi forventet. Det er tydelig at nordmenn har fått ferieopplevelsene innenlands i år, sier  Per Harald Strøm, sjef for data og analyse i Nets i en pressemelding.

Ytterligere et bevis på koronakrisen fikk nordmenn til å velge hjemmebaneferie, er bruken i BankAksept, som økte med 18,8 prosent i juli, sammenlignet med juli i fjor. Siden alle andre også stort sett valgt ferie i eget land noterer Strøm en annen signifikant endring.

– Samtidig ser vi at det ikke er like mye aktivitet med utenlandske betalingskort i år, fordi det i juli har vært færre utenlandske turister enn normalt.

Den høye veksten i kortforbruket i juli – den største veksten noensinne – kombinert med lignende tendenser i mai og juni, tyder på at nordmenn har tatt et stort, og kanskje permanent, skritt vekk fra kontanter.

– Vi må se hva de kommende månedene vil vise, men umiddelbart ser det ut til å være en markant endring i betalingsvanene våre. Slike endringer skjer normalt over en årrekke, men vi har nå i løpet av noen få måneder sett hvordan nordmenn nærmest har gått helt bort fra kontanter og i stedet bruker digital betaling i langt større grad enn for bare et år siden, uttaler Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps i pressemeldingen.

En endring som med all sikkerhet vil være permanent er overgangen til kontaktløs betaling.

– I mars så vi for første gang at andelen kontaktløse betalinger rundet 50 prosent. Bare noen måneder senere, i juli, foregikk 72 prosent av alle kortbetalinger kontaktløst, sier Kjærnes.

Zwipe henter inn 96 millioner kroner

Garborg: Ser muligheter for å eksportere også Vipps Logg inn 

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch