Kortbruken slår nye rekorder – tror vanene er permanent endret

Ferie på hjemmebane førte til at nordmenn slo rekord både i kortbruk og omsetning. Og det er kontaktløst som gjelder. Nesten tre av fire betalinger i jul var kontaktløse.
Tæpping med Bank Aksept-kort er to ting som slo alle rekord i juli. | Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix
Tæpping med Bank Aksept-kort er to ting som slo alle rekord i juli. | Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix

Norske betal- pg kredittkort ble sveipet hel 195 855 587 ganger i jul. Disse nesten 200 millioner sveipene betalte varer og tjenester for til sammen 73,16 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning på 16,6 prosent sammenlignet med juli 2019.

– Vi så allerede en markant oppgang i juni, men en økning på 16,6 % i omsetningen er mer enn vi forventet. Det er tydelig at nordmenn har fått ferieopplevelsene innenlands i år, sier  Per Harald Strøm, sjef for data og analyse i Nets i en pressemelding.

Ytterligere et bevis på koronakrisen fikk nordmenn til å velge hjemmebaneferie, er bruken i BankAksept, som økte med 18,8 prosent i juli, sammenlignet med juli i fjor. Siden alle andre også stort sett valgt ferie i eget land noterer Strøm en annen signifikant endring.

– Samtidig ser vi at det ikke er like mye aktivitet med utenlandske betalingskort i år, fordi det i juli har vært færre utenlandske turister enn normalt.

Den høye veksten i kortforbruket i juli – den største veksten noensinne – kombinert med lignende tendenser i mai og juni, tyder på at nordmenn har tatt et stort, og kanskje permanent, skritt vekk fra kontanter.

– Vi må se hva de kommende månedene vil vise, men umiddelbart ser det ut til å være en markant endring i betalingsvanene våre. Slike endringer skjer normalt over en årrekke, men vi har nå i løpet av noen få måneder sett hvordan nordmenn nærmest har gått helt bort fra kontanter og i stedet bruker digital betaling i langt større grad enn for bare et år siden, uttaler Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps i pressemeldingen.

En endring som med all sikkerhet vil være permanent er overgangen til kontaktløs betaling.

– I mars så vi for første gang at andelen kontaktløse betalinger rundet 50 prosent. Bare noen måneder senere, i juli, foregikk 72 prosent av alle kortbetalinger kontaktløst, sier Kjærnes.

Zwipe henter inn 96 millioner kroner

Garborg: Ser muligheter for å eksportere også Vipps Logg inn 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også