Gjeldsregisteret står støtt i Norge, men etableres ikke i Danmark

Næringsministeren i Danmark avviser ideen og sier effekten av et gjeldsregister vil være svært liten, til tross for at Norge og Danmark er landene med høyest gjeld i Norden.
Foto: Erik Johansen // NTB
Foto: Erik Johansen // NTB

Gjeldsregisteret i Norge ble innført i 2019 og gir banker oversikt  kredittkort- og forbruksgjeld. Målet med registeret er å få fullstendig oversikt over nordmenns usikrete gjeld og på den måten forebygge betalingsproblemer. Norge ligger helt i verdenstoppen i privat gjeld, viser tall fra Finanstilsynet. Innføringen har blant annet bidratt til at flere nordmenn får avslag på boliglån, skrev Aftenposten i februar.

Koronakrisen påvirket også nordmenns gjeld som har falt så langt i år. Fra den 11. mars til 1. april har det vært nedgang på 2,3 milliarder kroner i nordmenns samlede usikrede rentebærende gjeld. Det viser ferske tall fra Gjeldsregisteret, skrev E24 i april.

Innføres ikke i Danmark

Men i et brev til næringskomiteen i det Danske folketinget avviser næringsministeren, Simon Kollerup, initiativet om et dansk gjeldsregister. Banker og bedrifter i Danmark, i likhet med Norge, har sagt at det ikke er mulig å hente inn nok opplysninger om folk som søker om kredittkort lån.

 Likevel er Norge og Danmark landene med høyest gjeld i Norden, viser tall fra SSB.

Årsaken til at Kollerup avviser ideen om et dansk gjeldsregister dreier seg om at det «effekten av et gjeldsregister vil være svært liten fordi Danmark ikke har mulighet til å innføre en plikt i lovgivningen for banker og dermed gjøre søk i databaser. Dette er grunnet forbrukerkredittdirektivet.»

I tillegg sier næringsministeren at det danske forbrukerrådet ikke støtter et nasjonalt gjeldsregister fordi de frykter at et register vil få banker til å basere kredittvurderingen av kundene på antall lån og ikke hvor mye vedkommende har i inntekter.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også