Nicolai Tangen: – Det blir ingen flere seminarer

Nicolai Tangen vil skru ned det personlige forbruket når han tar over som oljefondssjef. En halv kilo reker er nok for ham.
Nicolai Tangen, ny sjef for Oljefondet. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Nicolai Tangen, ny sjef for Oljefondet. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
NTB-Johan Falnes

 Jeg tenker det er på høy tid, jeg, å få skrudd ned det forbruket littegrann. Det blir ikke noen flere seminarer eller den type ting. Det kan jeg garantere deg, sier Nicolai Tangen til NTB.

Han har ingen planer om å fortsette med den livsstilen han ble vant til som sjef for AKO Capital.

– Det er forskjell på å være hedgefondforvalter i London og offentlig tjenestemann i Norge, sier Tangen.

Men penger i banken, det kommer han til å ha.

– Det er jo noe igjen. Og så tenker jeg generelt, som jeg har sagt før, at de gode tingene i livet, de koster ikke så mye penger. Det er en halv kilo reker og en pizza. Det er det beste jeg vet.

Motiveres av motstand

De siste ukene har det blåst politisk storm rundt den påtroppende oljefondssjefen, og da han møtte pressen torsdag etter endelig å ha signert arbeidsavtalen, grenset stemningen til tider til hissig.

Men Tangen lar seg ikke avskrekke av kritikken.

– Jeg vil si at det bare øker min motivasjon. Nå skal jeg virkelig vise at jeg duger. Og gjøre meg fortjent til jobben. Så det tenker jeg har en positiv effekt på min motivasjon. Det er sånn jeg er skrudd sammen, sier han.

– Jeg gleder meg veldig til denne jobben. Det er 540 fantastisk flinke mennesker som jeg gleder meg til å bli kjent med.

Omstridt ansettelse

Men ansettelsen av Tangen har vært omstridt, ikke minst fordi hedgefondforvalteren har bygget seg opp en milliardformue gjennom hedgefondet AKO Capital. Det har også kommet fram at han har formue i skatteparadiset Caymanøyene, og et sterkt kritisk søkelys er blitt rettet mot luksusseminaret Tangen arrangerte i USA i fjor, der flere samfunnstopper ble påspandert reise og opphold.

Under torsdagens pressekonferanse gjorde Tangen det likevel klart at han aldri i denne prosessen har vurdert å gi seg eller trekke sitt kandidatur.

– Det å være sjef for oljefondet handler om å stå i stormen i mediene. Men det handler også om å stå i stormen i kapitalmarkedene når det går opp og ned. Det er en tøff jobb, det er ikke noe pinglegreier altså, sa han.

– Det handler om å stå støtt i stormen, og det er det jeg har tenkt å gjøre på vegne av det norske folk.

Vil gjøre som politikerne sier

Når det gjelder forvaltningen av oljefondet, har Tangen ingen politiske standpunkter å flagge.

– Jeg har ikke noe politisk prosjekt. Mitt prosjekt her er å skape best mulig avkastning innenfor de rammene som er gitt, sier han til NTB.

Det gjelder også spørsmålet om skatteparadiser.

– Jeg vil gjøre det Stortinget bestemmer at sjefen for oljefondet skal gjøre. Stortinget instruerer Finansdepartementet, som instruerer oljefondet. Og jeg gjør alt det som jeg blir instruert til å gjøre. Det ligger helt klare mandater som jeg forholder meg til.

Det betyr ikke at han går ansiktsløs inn i stillingen, fastholder Tangen.

– Men jeg har ikke begynt i jobben ennå, og det vil være helt idiotisk av meg å komme med noen som helst agenda, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også