Macron og Merkel vil gi milliarder til koronarammede land

Frankrike og Tyskland foreslår at EU skal etablere et fond på 500 milliarder euro som skal brukes til økonomiske krisetiltak i koronarammede medlemsland.
Tysklands statsminister Angela Merkel lanserte mandag et forslag som skal gi koronarammede EU-land hjelp til å få økonomien på skinner. | Foto: Kay Nietfeld/DPA via AP/NTB Scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel lanserte mandag et forslag som skal gi koronarammede EU-land hjelp til å få økonomien på skinner. | Foto: Kay Nietfeld/DPA via AP/NTB Scanpix
NTB-DPA-AFP

Fondet skal finansieres delvis ved at EU tar opp lån i finansmarkedene. Beløpet tilsvarer om lag 5.500 milliarder kroner, og pengene skal først og fremst brukes i de landene der koronautbruddet har hatt størst konsekvenser.

– For å støtte en bærekraftig gjenreisning som gjenetablerer og styrker veksten i EU, så støtter Tyskland og Frankrike etableringen av et ambisiøst, midlertidig og målrettet gjenreisningsfond, heter det i en felles fransk-tysk uttalelse mandag kveld.

Land som får penger fra fondet, skal slippe å betale dem tilbake, ifølge president Emmanuel Macron.

– En annen filosofi

Macron sier også at fondet representerer en virkelig endring i «filosofi» og en «dyp transformasjon».

– For første gang foreslår vi sammen å ta opp en felles gjeld i markedet for å overføre virkelige budsjettmidler til de verst rammede sektorene, til de verst rammede regionene, sier Macron.

Tysklands statsminister Angela Merkel fastslår at fondet skal sikre sammenhengskraften i EU.

– Målet er at Europa kommer styrket, samlet og solidarisk ut av krisen, sier hun.

– Engangstilfelle

Hun understreker også at det er snakk om et engangstilfelle i en helt spesiell situasjon, og at Tyskland og Frankrike er villige til å gjøre dette fordi EUs medlemsland er blitt rammet høyst forskjellig av virusutbruddet.

Frankrike har lenge forsøkt å overtale Tyskland til å gå med på at EU tar opp felles gjeld og fordeler midlene i unionen. Etter virusutbruddet har Italia nærmest krevd at de andre medlemslandene går med på dette.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen hyller forslaget.

– Jeg ønsker det konstruktive forslaget som Frankrike og Tyskland har fremmet, velkommen. Det erkjenner omfanget og størrelsen på den økonomiske utfordringen som Europa står overfor, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også