Økt utlånstap for norske banker

Bankenes utlånstap økte i første kvartal, men holder seg fremdeles på et lavt nivå, ifølge Finanstilsynet.
FORSATT LAVE UTLÅNSTAP: Direktør i Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud. | Foto: Lena Jarstad
FORSATT LAVE UTLÅNSTAP: Direktør i Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud. | Foto: Lena Jarstad

I årets første kvartal var bankenes utlånstap noe økt fra samme kvartal i fjor, men fremdeles på et lavt nivå. Det melder Finanstilsynet onsdag.

Både folk og bedrifter har fått merke de mange rentehevingene, og ikke minst en svært sterk prisvekst. Tilsynet bemerker at det har medført en svekket finansiell stilling for mange.

Andelen av bankenes utlån med vesentlig økt kredittrisiko har imidlertid økt mer i samme periode, både for utlån til personkunder og bedrifter. Samlet hadde 10,2 prosent av utlånene vesentlig økt kredittrisiko ved utgangen av kvartalet, noe som er opp fra 9 prosent på samme tid i fjor.

De resultatførte tapene på årsbasis var noe høyere i første kvartal i år enn i fjor, men fremdeles på et lavt nivå, med 0,16 prosent av samlet utlånsvolum.

Til tross for både renteheving og inflasjon, viser ikke indikatorene på kredittkvaliteten i norske banker store utslag foreløpig. Finanstilsynet trekker frem tre punkter:

  • Tapsavsetningene i prosent av utlånsvolumet (avsetningsgraden) var uendret på 0,3 prosent i personmarkedet, og økte fra 0,9 til 1 prosent i bedriftsmarkedet det siste året. Avsetningsgraden var omtrent uendret for gruppene av store og mellomstore banker, mens den økte svakt for de minste bankene.
  • Misligholdte utlån utgjorde 1,4 prosent av samlet utlånsvolum ved utgangen av første kvartal, noe som er marginalt opp fra ett år tidligere. Omfanget av betalingsmislighold har økt, mens andre misligholdte utlån har blitt redusert.
  • Andelen av utlånsvolumet som er innvilget betalingslettelser (inkludert avdragslettelser) som følge av betalingsproblemer hos kunden, har blitt marginalt redusert i bedriftsmarkedet. I personmarkedet har den økt svakt. Samlet var 1,4 prosent av bankenes utlån merket med betalingslettelser ved utgangen av første kvartal 2024.

For utlån til bedrifter økte misligholdsandelen i flere i næringer, skriver Finanstilsynet. 

«Ved utgangen av mars var misligholdet i bedriftsmarkedet på et klart høyere nivå i gruppen av mindre banker enn i de større bankene», står det.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også