NCB-sjef: – Kapitalbufferkravet hindrer de små aktørene

Frykter det skal bli enda verre for småbankene.
Erling Astrup i Nordic Corporate Bank frykter det skal bli enda tøffere for småbankene å konkurrere med de store. | Foto: Nordic Corporate Bank
Erling Astrup i Nordic Corporate Bank frykter det skal bli enda tøffere for småbankene å konkurrere med de store. | Foto: Nordic Corporate Bank

Daglig leder Erling Astrup i Nordic Corporate Bank mener den norske praksisen med systemrisikobuffer og motsyklisk buffer som en del av det samlede kapitalkravet, er langt strengere enn resten av Europa og rammer småbankene urettferdig.

– Det strenge kapitalbufferkravet for norske banker utgjør en massiv forskjell for store kontra mindre banker i Norge, sier Astrup til Finansavisen.

Han mener enkel matematikk viser at småbankenes kapitalkrav er betydelig høyere enn de store bankene. Dermed kan de store bankene, IRB-bankene, oppnå trenger så høye egenkapitalavkastning enn småbankene på et identisk lån med sikkerhet i næringseiendom.

Kunne lånt ut 70 prosent mer

Dersom Nordic Corporate Bank hadde hatt samme krav som storbankene, kunne de enten tilbudet lavere renter, eller lånt ut 70 prosent mer med dagens egenkapital, ifølge Astrup.

To ting mener Astrup er feil med den norske kapitalreguleringen.

– Det ene er at man ikke innfører lettelser i beregningsgrunnlaget for småbanker som vi ser er innført i nesten samtlige europeiske land. Det andre er at man ikke differensierer kapitalbufferkravene mellom IRB-banker og småbanker, sier han til Finansavisen.

Frykter at det blir verre

Han peker på at det bare er et fåtall land som praktiserer de samme kapitalkravene til lokalbanker som Norge, mens 27 europeiske land ikke har dem.

Nå frykter Astrup at det kan bli enda verre for småbankene. En økning i norske bankers systemrisikobuffer skulle samtidig redusere beregningsgrunnlaget for småbankene. Nå er innføring av den nye beregningsmetoden utsatt til 2025.

– Finansministeren beskytter DNB mot Nordea, Danske Bank og Handelsbanken, og sender regningen til lokalbankene – distriktenes bærebjelker, sier Astrup til Finansavisen.

Nordic Corporate Bank fortsetter veksten

Finanstilsynet skal vurdere risikovektingen på bolig- og næringseiendomslån

Svindlere utnytter utfasingen av BankID på mobil

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også