Børskommentator stiller spørsmål ved at forbruksbanker er medlemmer i Bankenes sikringsfond

– Så lenge innskuddsgarantien gjør det risikofritt å åpne innskuddskonto i disse bankene, stimulerer denne delen av vårt forsvarsverk mot bankkriser etableringen av banker som Mybank og forbrukslånsbankene, skriver børskommentator Johann D. Sundberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I et innlegg publisert i blant annet E24, viser børskommentator Johann B.Sundberg til at innskuddsgarantien, «og den generelle tiltroen til den norske stat» gjør at en innskuddskunde ikke tar noen risiko ved å flytte et innskudd på under to millioner kroner fra for eksempel DNB til Mybank.

Denne uken skrev DN at styrelederen i Mybank gikk av, etter å ha godkjent millionlån til en venn.

Sundberg stiller spørsmål ved om det er banker som Mybank og de øvrige forbrukslånsbankene innskuddsgarantien var ment å støtte opp under, og peker på at de som regel ikke fullverdige banker ved at de ikke driver ordinær betalingsformidling:

«Så lenge innskuddsgarantien gjør det risikofritt å åpne innskuddskonto i disse bankene, stimulerer denne delen av vårt forsvarsverk mot bankkriser etableringen av banker som Mybank og forbrukslånsbankene. Så snart de har fått konsesjon og har blitt medlem av Bankenes sikringsfond, er det bare å lokke til seg innskytere med en høyere rente enn de får i normale banker», skriver han blant annet, og videre:

«Hvis man virkelig vil denne typen banker til livs, vil et første skritt være ikke å gi de tilgang til en de facto statsgaranti fra Bankenes sikringsfond», skriver han i innlegget.

Styreleder i Mybank trer av etter å ha godkjent millionlån til venn

Mybank-leder trer ut av finansbransjen

Finanstilsynet i Norge deler ikke det danske tilsynets bekymring for at bankkunder tar for høy risiko 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også