Ny visesentralbanksjef fikk særbehandling før søknadsfristen gikk ut

Jusprofessor mener Finansdepartementet har et forklaringsproblem fordi departementet ikke vil svare utfyllende om rekrutteringsprosessen.
Øystein Børsum utnevnt til visesentralbanksjef. Han er i dag sjeføkonom i Swedbank. | Foto: Rasmus Kongsøre/RK Photography
Øystein Børsum utnevnt til visesentralbanksjef. Han er i dag sjeføkonom i Swedbank. | Foto: Rasmus Kongsøre/RK Photography

Sjeføkonom Øystein Børsum (45) ble bedt om å fylle ut søknad om sikkerhetsklarering før søknadsfristen gikk ut til jobben som ny visesentralbanksjef, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen fikk Børsum, allerede før søknadsfristen gikk ut 9. mai, spørsmål fra departementet om å fylle ut søknad for å bli sikkerhetsklarert. Seks av de syv andre søkerne bekrefter overfor Dagens Næringsliv at de ikke fikk lignende forespørsel.

– Jeg fylte ut skjemaene og ga departementet ok på at de kunne starte prosessen når og hvis de ønsket, sier Øystein Børsum om prosessen.

Finansdepartementet ønsker ikke å kommentere saken, men sier åå generelt grunnlag at det er anledning til å starte klareringsprosess underveis for stillinger som krever sikkerhetsklarering.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen er kritisk til at Finansdepartementet ikke vil svare mer utfyllende om prosessen:

– Finansdepartementet har et forklaringsproblem her. På hvilket grunnlag og etter hvilke prinsipper velger departementet ut bare denne ene søkeren, og hvem tok avgjørelsen? Er den eller de som traff avgjørelse om utvelgelse til slik klarering, noen som også deltar i selve tilsettingsprosessen? Departementet bør kunne gjøre rede for de prinsipper de følger ved denne typen avgjørelser, uten å måtte avdekke de helt konkrete vurderingene av enkeltsøkere i denne saken, sier Bernt.

Norges Bank lyser ut stillingen som visesentralbanksjef på nytt 

Danske Bank rekrutterer rådgivere til privatmarkedet grunnet økt trafikk  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også