USAs sentralbank varsler fortsatt nullrente

– Federal Reserve er forpliktet til å ta i bruk alle tilgjengelige virkemidler i verktøykassen for å støtte USAs økonomi.
Sentralbanksjef Jerome Powell sa etter onsdagens møte at konsekvensene av koronaviruset og nedstengningen i USA er alvorlige.
Sentralbanksjef Jerome Powell sa etter onsdagens møte at konsekvensene av koronaviruset og nedstengningen i USA er alvorlige.
NTB

Dette, sammen med andre tiltak som kjøp av obligasjoner, videreføres for å styrke økonomien som har gått inn i sin verste krise siden 1930-tallet, varslet sentralbanken onsdag etter et to dager langt rentemøte.

– Federal Reserve er forpliktet til å ta i bruk alle tilgjengelige virkemidler i verktøykassen for å støtte USAs økonomi i denne vanskelige tiden, het det i uttalelsen.

Koronavirusutbruddet og tiltakene for å bremse smittespredningen utløser kraftig fall i den økonomiske aktiviteten og oppblomstring av tap av arbeidsplasser, uttalte sentralbanken videre.

På to hastemøter i forrige måned kuttet sentralbanken styringsrentene til intervallet mellom 0 prosent og 0,25 prosent, og kunngjorde ni ulike utlånsprogrammer for å pumpe penger inn i markedet og støtte små og mellomstore bedrifter.

– Kan bli verre

Sentralbanksjef Jerome Powell sa etter onsdagens møte at konsekvensene av koronaviruset og nedstengningen i USA er alvorlige, og han advarte om at andre kvartal trolig blir enda verre.

Veien videre vil avhenge av beslutninger på alle nivåer i statsapparatet, og sannsynligvis vil det være behov for at Kongressen gjør mer for å sikre en robust økonomisk oppsving, og for å hindre mer langsiktig skade på økonomien, mener sentralbanksjefen.

– Hjerteskjærende

– Økonomisk aktivitet kommer trolig til å falle til et hittil uhørt nivå i andre kvartal, sa Powell på en pressekonferanse.

Kanskje 30 millioner mennesker har mistet jobbene de siste seks ukene, fortalte sentralbanksjefen. Oppsigelsene har gått mest ut over arbeidere med lav inntekt, og mange av dem hadde akkurat begynt å få hjulene i gang igjen etter at økonomien var begynt å komme seg på kjøl, sa han:

– Det er hjerteskjærende å se at dette nå trues, sa Powell.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også