Laveste prisvekst på tre år

Prisveksten (KPI) det siste året her i landet er 2,6 prosent, viser SSBs tall for juni. Ikke siden 2021 har prisveksten på ett år vært like lav.
DEMPET SEG: Prisene steg med 0,2 prosent fra mai til juni. | Foto: NTB
DEMPET SEG: Prisene steg med 0,2 prosent fra mai til juni. | Foto: NTB
Av NTB

Fra mai til juni steg prisene med 0,2 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Prisveksten har dempet seg hver måned i et halvt år nå. Tolvmånedersveksten i juni er den laveste vi har sett på over tre år, sier seksjonssjef i Espen Kristiansen i SSB.

Prisene på pakketurer var 3,2 prosent lavere i juni i år enn på samme tid i fjor og var derfor en viktig årsak til at tolvmånedersveksten avtok ytterligere i juni. SSB understreker imidlertid at dette prisfallet kommer i kjølvannet av et par år med ganske kraftige prisstigninger.

Stigende priser, avtagende vekst

SSB peker også på at strømprisene var lavere i juni enn på samme tid i fjor. Til tross for at prisene på elektrisitet inkludert nettleie gikk opp 1,0 prosent fra mai, var de 21,6 prosent lavere i juni 2024 sammenlignet med juni 2023.

– Bildet vi ser i juni, er konsistent med bildet vi har sett den siste tiden, nemlig at prisene generelt sett stiger, men i et saktere tempo enn tidligere. Samtidig har det de siste par månedene blitt noen flere kategorier av varer og tjenester hvor prisene er lavere enn de var for ett år siden, sier Espen Kristiansen. 

Den såkalte kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er priser justert for avgiftsendringer og uten energivarer, falt med 0,7 prosent til 3,4 prosent i juni. Også her har man ikke sett et like stort fall i tolvmånedersveksten fra en måned til den neste siden april 2021.

– Mer enn ventet

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, mener dette kan få betydning for renta, og tror den dempede prisveksten fort kan føre til rentekutt allerede i år.

– Dette var kjempebra! Inflasjonen falt mye og mer enn ventet. Det er såpass lavt at det blir fort kan bli rentekutt i år likevel, sier han.

I juni sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache at hun ikke så for seg at styringsrenta vil bli kuttet i løpet av 2024. Knudsen håper tallene som kom i dag kan forandre utsiktene.

– Inflasjonsutviklingen de siste månedene ligner nå en rett strek nedover, og det er bra. Denne utviklingen tyder på at rentekuttet kan skje tidligere, uttaler Knudsen til NTB.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også