140 millioner kroner frosset i Norge etter sanksjonering av Russland

Siden sanksjonene mot Russland ble innført, har norske finansinstitusjoner frosset 140 millioner kroner, skriver Dagbladet.
Utenriksdepartementet i Oslo sentrum. | Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Utenriksdepartementet i Oslo sentrum. | Foto: Fredrik Varfjell / NTB
NTB

– UD har per 3. april 2023 mottatt i underkant av 80 meldinger om frys fra finansinstitusjoner, med en samlet verdi på omtrent 140 millioner kroner, skriver pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

Det dreier seg om overføringer til sanksjonerte banker og kontoer, og overføringer tilhørende listeførte personer og selskaper. Selskapene driver blant annet med transport, gjødsel, stål og energi.

Blant de berørte er det statskontrollerte oljeselskapet Rosneft, ledet av Igor Setsjin, en venn av Russlands president Vladimir Putin. Avisen har tidligere skrevet at det norske selskapet PB Norge i Rosneft-konsernet er under tvangsoppløsning. Dette fordi ingen revisor har villet ta på seg oppdraget. Selskapet eier 18 tankskip, som leies ut til Russland.

Ifølge borapporten til PB Norge ble 1,5 millioner kroner på selskapets konto frosset, men skal nå være tilgjengelig.

– Det er en gigantisk og massiv, og veldig, veldig krevende utfordring som min avdeling nå står i hver eneste dag. Invasjonen av Ukraina har stilt hele vårt system overfor massive utfordringer, sa avdelingsdirektør i Martin Sørby i UD i podkasten Pod. Jur. i fjor.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også