Finans Norge vil følge EU – lavere risikovekt på næringseiendom for standardmetodebanker

Finans Norge har levert sitt høringssvar til Finansdepartementet om bankenes risikovekting av bolig- og næringseiendomslån.
Direktør for bank og kapitalkrav i Finans Norge, Erik Johansen. | Foto: Finans Norge
Direktør for bank og kapitalkrav i Finans Norge, Erik Johansen. | Foto: Finans Norge

Finanstilsynet har foretatt vurderinger på oppdrag fra Finansdepartementet på bankenes risikovekting av bolig- og næringseiendomslån.

Torsdag kom Finans Norge med sitt høringssvar, der bransjeorganisasjonen taler små og mellomstore bankers sak.

Finanstilsynet har foreslått å videreføre den gjeldene skjerpelsen, slik at små og mellomstore banker må risikovekte alle næringseiendomslån med 100 prosent. I EUs hovedregel åpnes det for en risikovekt på 50 prosent, men med strenge kriterier, som derfor kun vil omfatte de minst risikable næringseiendomslånene.

– Med en gjennomføring av EUs hovedregel vil mindre og mellomstore banker få et lavere kapitalkrav for de minst risikable næringseiendomslånene, mens de fortsatt vil ha et høyt kapitalkrav for øvrige næringseiendomslån. Det gir bedre samsvar mellom risiko og kapitalkrav, sier Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge, i en artikkel på Finans Norges sider.

Johansen påpeker i artikkelen hos Finans Norge at gjennomsnittlig risikovekt trolig vil bli betydelig høyere enn 50 prosent med innføring av hovedregelen, og at effekten på bankenes samlede kapitalkrav vil være begrenset, men at det med hovedregelen vil gi mindre og mellomstore banker sterkere insentiver til å redusere risiko.

Johansen avslutter sitt innlegg med å si at Finansdepartementet nå burde foreta en «nøye vurdering av ulike kapitalkrav». Og at hovedregelen for standardmetodebankers risikovekting av næringseiendomslån gjennomføres er én av dem.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også