Norges Bank hever motsyklisk kapitalbuffer

Bufferkravet økes med 0,5 prosentpoeng, til 2,0 prosent.
Sentralbanksjef Øystein Olsen. | Foto: Lise Åserud / NTB
Sentralbanksjef Øystein Olsen. | Foto: Lise Åserud / NTB

Norges Bank melder torsdag at de setter opp motsyklisk kapitalbuffer for bankene til 2,0 prosent. Det er en heving på 0,5 prosentpoeng fra forrige heving.

Dette kravet settes langt frem i tid, slik at bankene får anledning til å forberede seg. I juni i år ble motsyklisk kapitalbuffer hevet fra 1,0 til 1,5 prosent. Det betyr at bufferen er doblet det siste året.

Før pandemien var motsyklisk kapitalbuffer på 2,5 prosent, men Norges Bank satte ned satsen da pandemien første til nedstengning av samfunnet.

Bufferkravet på 2,0 prosent skal gjelde fra 31. desember 2022, mens bankene fra neste sommer og frem til den tid må ha satt av 1,5 prosent til motsykisk kapitalbuffer.

«Formålet med den motsykliske kapitalbufferen er å gjøre bankene mer solide og motvirke at bankenes kredittpraksis forsterker et tilbakeslag i økonomien. Bankenes tapståleevne er i utgangspunktet god, og økt krav til motsyklisk kapitalbuffer vil bidra til å opprettholde tapståleevnen», skriver Norges Bank i en pressemelding.

– Slik komiteen nå vurderer den økonomiske utviklingen og utsiktene til tap og utlånskapasitet i bankene, vil bufferkravet økes til 2,5 prosent i løpet av første halvår 2022 med virkning ett år frem i tid, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i pressemeldingen.

Norges Bank setter opp styringsrenta til 0,5 prosent

Kari Due-Andresen om sentralbanksjefvalget: Den ene er faglig sterkest. Den andre har mer autoritet

Tall fra VFF viser at IPS-ordningen har økt i popularitet etter den ble revidert i 2017 – nå er ordningen redusert 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også