Norges Bank setter opp styringsrenta til 0,5 prosent

Norges Bank trosser usikkerhet rundt omikron og smittevern og setter opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng.
Sentralbanksjef Øystein Olsen.
Sentralbanksjef Øystein Olsen.
NTB, FinansWatch/Magnus Eidem

Det kunngjorde sentralbanken torsdag formiddag. Styringsrenta settes opp med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent.

Styringsrenta har ligget på 0,25 prosent siden rentemøtet i desember, og Norges Bank hadde signalisert at den mest sannsynlig skulle videre opp et hakk nå i desember.

– Det er stor usikkerhet om det videre forløpet for pandemien og virkningene på økonomien. Men blir den økonomiske utviklingen om lag slik vi nå ser for oss, vil renten mest sannsynlig settes videre opp i mars, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

«Vi øker renten for å unngå at prisveksten blir for høy frem i tid. Økte renter bidrar også til å motvirke at boligpriser og gjeld stiger for raskt. Fordi renten fremdeles er på et lavt nivå, vil den fortsatt stimulere aktiviteten i økonomien», skriver Norges Bank om rentebeslutningen på sine nettsider.

I forkant av rentemøtet var det imidlertid bred enighet blant makroøkonomer at banken ville velge å være forsiktig i denne omgang under de rådende omstendighetene. Det er høyst usikkert hvor hardt omikronvarianten og forsterkede smitteverntiltak vil ramme den norske økonomien.

Norges Bank sier under rentemøtet at de fremdeles venter å sette opp renten enda mer i mars.  De legger til grunn at smittetoppen vi opplever nå med Omikron-varianten av Covid-19 vil være mer kortvarig ettersom vaksineringen av befolkningen allerede er fremskyndet.

«De siste ukene har antall nye smittede og koronarelaterte sykehusinnleggelser økt til de høyeste nivåene så langt i pandemien. Smitteøkningen og omfattende smitteverntiltak ventes å dempe aktiviteten den nærmeste tiden. Når smitten etter hvert avtar og tiltakene lettes på, vil den økonomiske oppgangen trolig fortsette. Økte strømpriser har gitt høy konsumprisvekst, men den underliggende inflasjonen er lavere enn inflasjonsmålet. Stigende lønnsvekst og høyere prisvekst på varene vi importerer ventes å løfte den underliggende inflasjonen fremover», skriver sentralbanken.

Rentebanen blir dermed omtrent uendret i forhold til hva sentralbanken har signalisert tidligere, til tross for mange spekulasjoner om at den bør senkes.

«Sannsynligvis hever vi styringsrenten videre i løpet av de neste årene, slik at den gradvis kommer tilbake omtrent dit den var før pandemien. Vi anslår at boliglånsrenten, som nå er omkring 2 prosent, vil øke til litt over 3 prosent i løpet av de neste tre årene», skriver Norges Bank.

Kari Due-Andresen om sentralbanksjefvalget: Den ene er faglig sterkest. Den andre har mer autoritet

Tall fra VFF viser at IPS-ordningen har økt i popularitet etter den ble revidert i 2017 – nå er ordningen redusert

Stoltenberg vil bli sentralbanksjef – møter motstand på Stortinget

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også