Et Sparebank 1-arrangement førte til oppvaskmøte mellom Finanstilsynet og Finansdepartementet

Finanstilsynet reagerte etter at statssekretær Geir Olsen (V) sa at det hadde vært litt «hopp og sprett» rundt bankreguleringen.
Tidligere statssekretær Geir Olsen (V). | Foto: Liv Aarberg/ Venstre
Tidligere statssekretær Geir Olsen (V). | Foto: Liv Aarberg/ Venstre

Under Sparebank 1 sitt arrangement på Arendalsuka «Hva slags distriktspolitisk rolle kan og bør sparebankene ha?», fikk Finanstilsynet kritikk av daværende finansminister Jan Tore Sanner (H) og statssekretær Geir Olsen (V). Politikerne ønsket mer forutsigbarhet for bankene enn det de har hatt de siste årene, det skriver DN.

– Det har vært litt hopp og sprett. Veldig lite fra regjeringen, vil jeg si, men ganske mye fra Finanstilsynet, om jeg skal være så ærlig, sa statssekretær Geir Olsen (V) og fortsatte:

– Vi kan ikke ha en regulering fra myndighetene, og så kommer Finanstilsynet etterpå og sier at «nei, dette bryr vi oss ikke om. Vi kjører vår egen regulering i tillegg».

Han mente også at Finanstilsynet valgte å tolke et regelverk mye strengere enn det er grunnlag for, og at de ikke er veldig lydhøre for de politiske signalene som kommer.

Oppvaskmøte

En uke etter arrangementet sendte Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen en epost til Finansdepartementet. Deler av eposten er gjengitt i DN.

Brevet førte til et oppvaskmøte mellom politikerne og toppledelsen i Finansdepartementet. DN har ikke fått innsyn i møtereferatet, men avisen har fått opplyst av kilder med kjennskap til møtet at det var høy temperatur fra tilsynets side. Det ønsker ikke Baltzersen å kommentere.

I etterkant av møtet sendte Finansdepartementet et formelt svar på tilsynets reaksjon, der det tas avstand fra deler av statssekretærens uttalelser. DN har gjengitt deler av brevet.

Overreaksjon

Geir Olsen, mener Finanstilsynet overreagerte. Under oppvaskmøtet sa statssekretæren at det var én problematisk formulering.

– Jeg beklaget det med «hopp og sprett». Det skulle gjerne vært usagt. Men jeg gjentok behovet for en klarere arbeidsdeling mellom oss, fordi en del saker i den siste tiden som har vist at tilsynet er lite flinke på fange opp politiske signaler, sier Olsen til DN.

Han hevder at tilsynet mener de ikke skal ta politiske signaler, men heller vil ha instrukser.

Finanstilsynet mener at den nye finansavtaleloven åpner for en del forskjellsbehandling

Sparebanken Vest gir forskjellig rente til egne kunder og kunder i Bulder Bank

Utlånsnedgang på 3,8 milliarder kroner for KBN i årets tredjekvartal 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter