Sparebanken Vest: Venter hard konkurranse om disse kundene

Kun elleve prosent av vestlandsbedriftene har kjennskap til EU-taksonomien som i fremtiden kan bli et viktig element i bedriftenes finansieringskostnader.
Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest. Foto: Herman Øberg. | Foto: Herman Øberg
Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest. Foto: Herman Øberg. | Foto: Herman Øberg

– Vi ser et stort kompetansebehov både i finansnæringen og i SMB-markedet. For å møte dette har vi først og fremst kjørt betydelig opplæring på egne folk slik at vi har kompetanse på å rådgi kundene våre. I tillegg har vi kjørt bransjeworkshops for kundene, sier Ragnhild Janbu Fresvik, Konserndirektør Bedriftsmarked i Sparebanken Vest til FinansWatch.

Positiv trend i ESG-rapportering

Samtidig som kun 11 prosent av vestlandsbedriftene kjenner til EUs taksonomi, understreker Sparebanken Vest at det er en positiv trend i klimabevissthet blant vestlandsbedriftene: Fra banken publiserte Vestlandsindeksen i 1. kvartal 2020 til årets 2. kvartal har andelen av bedrifter i regionen som rapporterer på ESG økt fra 16 til 21 prosent. Bedriftenes kjennskap til taksonomien er ikke uventet korrelert med ESG-rapportering.

Fresvik ser behov for er et stort kompetanseløft i forhold til et nytt og komplekst regelverk, der banknæringen har en viktig oversettelsesjobb å gjøre for kundemassen.

– I forhold til små og mellomstore bedrifter har vi en jobb å gjøre på å oversette et komplekst regelverk til noe håndfast. I Sparebanken Vest har vi laget noen enkle verktøy, slik at bedriftene selv kan gjøre enkle tretrinnsanalyser, sier hun.

Banken opplever også at mange av kundene tar kontakt for en-til-en-rådgivning på dette området.

Venter ikke nytt MiFID II-kaos

Til tross for at EU-taksonomien er omfattende, venter ikke Fresvik at bankene vil stå i samme situasjon som da MiFID II-reglene kom brått på, med korte frister og flere viktige punkter som kunne oppleves som uklare.

– Taksonomien er jo på over 600 sider, og ting er ikke helt ferdig ennå. Det som er fordelen med at EU slipper dette stykkevis og delt er at vi allerede nå kan begynne å jobbe sammen med kundene på de delene som allerede er avklart, sier hun til FinansWatch.

Hun påpeker at det også gjøres en viktig jobb med å samle inn data fra kundene, slik at de sammen med banken kan lage handlingsplaner på et faktabasert grunnlag.

Venter konkurransen om grønne kunder

Sparebanken Vest var blant bankene som var tidligst ute med å sette mål for hvordan de ønsker at utlånsboken skal se ut i forhold til det grønne skiftet. Å lage spesifikke grønne låneprodukter har de derimot vært mer avventende med.

– Det er ikke sikkert at det som er et grønt lån i år er det til neste år, sier hun.

Bankene møter også krav til hvordan utlånsporteføljene er satt sammen.  Dette kan skape muligheter for bedrifter som har en ledende rolle i forhold til å oppfylle taksonomien.

– Jeg ser for meg at det blir mye større konkurranse om de utlånskronene som oppfyller kravene. Så jo høyere grønn brøk et selskap har, desto større konkurranse vil det bli om disse kundene, sier hun.

DNB ser grønt vekstmarked med ferskt låneprodukt 

Finansdepartementet oppfordrer Europakommisjonen til å endre taksonomiutkastet 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også