FinansWatch

Sanner vil la flere gründerbedrifter få tilgang til store skattefordeler

Flere oppstartsbedrifter skal få dra nytte av en ordning som lar dem få store skattefordeler når de gir sine ansatte opsjoner som kan innløses senere.

– Dette handler om å gjøre det lettere for oppstarts- og vekstbedrifter å tiltrekke seg dyktige medarbeidere, og senere beholde dem, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Målet er at den nye ordningen skal hjelpe oppstartsbedrifter, som ofte ikke kan gi konkurransedyktig lønn.

– Derfor har de en mulighet til å tilby en opsjon, som gjør at de ansatte blir med på den mulige veksten som selskapet får, sier Sanner.

Flere får være med

I dag er det kun selskaper med inntil 25 årsverk og 25 millioner kroner i omsetning som kan dra nytte av ordningen. Dette foreslår regjeringen å øke til 50 årsverk og 80 millioner kroner i omsetning og balansesum.

I tillegg skal selskapet kunne være opptil ti år gamle, mot seks år i dag. Opsjonen skal kunne løses inn i aksjer tidligst tre og senest ti år etter tildelingen, og først da vil opsjonen bli skattlagt som aksjeinntekt.

– Dette skal gjøre det mulig for oppstarts- og vekstbedrifter å tiltrekke seg kompetanse, men bidrar også til å fremme mangfoldig eierskap, sier finansministeren.

Nærmere den svenske ordningen

Sanner tror ordningen vil være til fordel for bedrifter innenfor bransjer som teknologi og fornybar energi. Dagens ordning ble vedtatt innført i 2018, men har vært lite i bruk.

– Den har vært oppfattet som komplisert og lite gunstig. Etter omfattende dialog med ulike aktører har vi besluttet at vi går for en ordning som ligner mye på den de har i Sverige, som er langt gunstigere og omfatter flere, sier Sanner.

Målet er at ordningen blir fremmet i statsbudsjettet i høst, og trer i kraft fra 1. januar 2022. Høringsfristen er 6. august i år.

Sanner legger frem ny lov om bærekraftig finans

Skagerrak etter millionbot: Vi må bruke mer ressurser på compliance

Finans Norge: – Gledelig at Finansdepartementet deler vårt syn 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch