Finansministeren: – De nye reglene om verdipapirisering kan gi bankene mer fleksibilitet

Finansdepartementet har nå lagt frem forslag til nye lovregler om verdipapirisering. – De nye reglene om verdipapirisering kan gi bankene mer fleksibilitet i risikostyringen og finansieringen av utlånsvirksomheten, uttaler finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding fra regjeringen.
Finansminister Jan Tore Sanner. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Jan Tore Sanner. | Foto: Terje Bendiksby / NTB

Ifølge Sanner er norske banke «solide og har god utlånskapasitet». Han mener de nye reglene i tillegg vil gi flere låntagere tilgang til finansiering i verdipapirmarkedet, og bruker mindre bedrifter som ikke selv kan utstede obligasjoner som eksempel.

– Verdipapirisering kan samtidig gi økt kompleksitet i finanssystemet, og de risikoreduserende elementene i regelverket er derfor viktige og nødvendige, uttaler Sanner i pressemeldingen fra regjeringen.

– Det er avgjørende at lånekundenes rettigheter og interesser blir ivaretatt på en god måte også når lånet blir verdipapirisert. Dette sikres først og fremst av de generelle reglene i finansavtaleloven, og i tillegg foreslår vi egne regler om at kunden ikke skal behandles annerledes når lånet er verdipapirisert, legger finansministeren til.

Da forslaget ble kjent meldte Finans Norge at de har arbeidet for innføring av verdipapisering i norsk rett.

– I Norge har bankene god soliditet og utlånskapasitet. Selv om tilrettelegging for verdipapirisering neppe vil ha stor betydning for kredittilbudet i Norge, kan det bidra til et mer diversifisert finanssystem, uttaler Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge, i en pressemelding fra Finans Norge.

– Formålet med EU-regelverket er å fremme bruken av forsvarlig verdipapirisering. En viktig del av regelverket består av risikoreduserende elementer, som i stor grad svarer opp svakheter som ble avdekket i det amerikanske markedet etter den internasjonale finanskrisen, legger Johansen til.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Photo: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter