FinansWatch

NBBL mener Finansielt utsyn viser at boliglånsforskriften må videreføres

Norske Boligbyggelag mener norske bankers bruk av den utvidede fleksibilitetskvoten viser at ordningen må videreføres, ikke strammes inn.

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL. | Foto: Nadia Frantsen

Finanstilsynet la onsdag frem sitt andre Finansielt utsyn for 2020. Der viser de til at bankenes bruk av fleksibilitetskvoten øker, slik at flere lånesøknader som er utenfor boliglånsforskriftens regler innvilges.

Fleksibilitetskvoten ble økt fra 10 til 20 prosent i andre og tredje kvartal. I Finansielt utsyn skriver Finanstilsynet at bruken av fleksibilitetskvoten har økt fra 7,1 prosent i første kvartal til 8,6 prosent i tredje kvartal.

– Dette viser behovet for å videreføre boliglånsforskriften også etter nyttår, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL i en pressemelding.

I Oslo er økningen enda høyere, her har bruken av fleksibilitetskvoten økt fra 5,9 prosent i første kvartal til 11,5 prosent i tredje kvartal. Boligprisene har steget henholdsvis 7,1 prosent på landsbasis go 9,5 prosent i Oslo i samme periode.

– De midlertidige endringene i boliglånsforskriften har sannsynligvis vært en større bidragsyter til den kraftige boligprisveksten det siste halvåret enn mange har vært klar over, sier Frengstad Bjerknes.

Finanstilsynet har foreslått at en ny forskrift skal stramme inn kvoten til fem prosent.

Finansielt utsyn: Bankene må ta høyde for betydelig økning i utlånstap

Ny boliglånsforskrift kommer innen 14 dager

Sanner: – Jeg har en klar forventning om at banker bidrar til å opplyse om gebyr og honorar i fondsmarkedet 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch