FinansWatch

Finansforbundet nekter ansatte og tillitsvalgte å fly med Wizz Air

– Vi ønsker ikke å benytte oss av flytjenester til et selskap som har sagt at de ikke skal ha fagforeninger, uttaler forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet.

Finansforbundet, her representert ved forbundsleder Vigdis Mathisen, boikotter Wizz Air. | Foto: Sverre Chr. Jarild

Forbundet er sendt ut en pressemelding der de opplyser at de endrer reisepolicy som innebærer at hverken ansatte eller tillitsvalgte i Finansforbundet skal benytte seg av Wizz Air på tjenestereiser eller når de er på oppdrag for forbundet.

I meldingen begrunnes boikotten med at Wizz Air sine uttalelser om ansattes rett til å organisere seg.

Konsernsjef og medgrunnlegger József Váradi i Wizz Air uttalte at selskapet «er et flyselskap uten fagforeninger». Uttalelsen kom da den ungarske lavprisgiganten presenterte sine planer for innenriksruter i Norge.

– Og det er tull hvis noen tror at vi ikke betaler konkurransedyktige lønninger. Da vil man ikke klare å få piloter og ansatte til å fly for oss. Jeg tror vi har en lykkeligere organisasjon enn mange andre selskaper har som har avtaler med fagforeninger, la Wizz Air-sjefen til, ifølge E24.

Finansforbundet understreker i meldingen at «trepartssamarbeidet er en del av en vellykket samfunnsmodell som er dypt forankret i Norge», og at «ledelsen i Wizz Air ved flere anledninger har vist at den motarbeider arbeidstagernes rett til å organisere seg».

– Å etablere fagforeninger og inngå tariffavtale er en fundamental rett vi har, uttaler Mathisen i meldingen.

– Derfor reagerer vi så sterkt når vi hører slike uttalelser og holdninger, sier Mathisen, legger hun til.

Forbundslederen legger i meldingen til at hun oppfordrer selskapet til å tenke seg om, og se at de vil ha nytte av ordnende forhold for sine ansatte.

– Når det kommer til fagforeninger har folk lov til å organisere seg. Men vi har en annen modell og en annen kultur som har gjort oss suksessfulle. Vi ser at dette er vår fremtidige modell, men dette kan vi diskutere videre, uttalte Váradi på en pressekonferanse, ifølge E24.

Avisen skriver at toppsjefen avviste at de har nektet ansatte å organisere seg.

– Det er ikke min avgjørelse. Det er en avgjørelse som må tas av folkene i selskapet og ikke av folk utenfor, la han til, ifølge E24.

Til DN har Wizz-Air toppsjefen tidligere uttalt at han synes det er «barnslig» at organisasjoner vil nekte ansatte å fly med selskapet.

– Fagforeninger er ikke min greie. De gjør hva de vi, hvis de vil boikotte oss så bryr jeg meg ikke om det, sa Váradi til avisen.

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere uttalt på Stortinget at hun støtter en boikott av selskapet.

– Det er forbudt å nekte fagforeningsorganisering i Norge. Det er det heller ingen tvil om. Det er den enkelte person og gruppe av ansatte som bestemmer om de vil organisere seg. Alle har rett til å kreve å få tariffavtale på sin arbeidsplass, sa Solberg på Stortinget, ifølge E24.

Finansforbundet har 32.000 medlemmer i finans og teknologi, og er tilsluttet Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

Mer fra FinansWatch

Sbanken utsatt for dataangrep

Sbanken ble lørdag formiddag utsatt for et dataangrep av samme type som flere norske instanser ble utsatt for denne uka.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch