Halvparten tror de vil få for lite i pensjon til å leve det livet de ønsker

Tallene viser også at nordmenn flest ønsker å førtidspensjonere seg. 
Foto: NTB/Terje Pedersen
Foto: NTB/Terje Pedersen

I en ny analyse har NAV undersøkt befolkningens ønsker og forventninger til egen pensjon. Tallene viser at over halvparten ønsker å slutte å jobbe ved 62 år eller yngre, men de tror de må jobbe lenger. Kun 20 prosent ser for seg at de skal jobbe til de blir 70 år. 

– God helse er den viktigste faktoren for å jobbe lenger, etterfulgt av økonomi og ulike trekk ved arbeidsstedet, som godt arbeidsmiljø og muligheten til å jobbe redusert. God folkehelse vil altså være en sentral forutsetning for et vellykket pensjonssystem der befolkningen jobber lenger, sier Espen S. Dahl i NAVs Kunnskapsavdeling.

Dahl har sammen med Frøydis M. Bakken og Atle F. Bjørnstad utført undersøkelsen. 

Samtidig er det tydelige tegn på at nordmenn generelt ikke tror at det vil være tilstrekkelig med midler for å klare seg når de pensjonerer seg. 

– Nesten halvparten svarte at de ikke tror pensjonen vil være tilstrekkelig for å leve det livet de ønsker som alderspensjonist. Disse tallene tyder på at det er mange som forventer å måtte redusere levestandarden sin eller jobbe lenger enn de egentlig ønsker, sier Dahl.

30-60 år

Ut fra undersøkelsen kommer det frem at NAV har spurt den yrkesaktive gruppen mellom 30-60 år. 

-Vi gjorde det for å høre hva de unge tenker om pensjon. Det er de yngste som i størst grad vil bli påvirket av endringene i pensjonssystemet i forbindelse med pensjonsreformen fra 2011 og de økte aldersgrensene, sier Dahl.

For de mellom 30-39 år viste det seg at hele 53 prosent trodde de ikke ville få tilstrekkelig med pensjon den dagen de skal gå av. For de mellom 50-59 år var tallet 45 prosent. 

– Dette kan ha flere årsaker. Kort sagt er det større usikkerhet om hvor stor den endelige pensjonsbeholdningen vil bli for de yngste. For det første er pensjonssystemet i endring og det er vanskelig for de yngste å vite hva som faktisk vil gjelde når de en gang i fremtiden skal starte pensjonsuttaket. Samtidig er det en usikkerhet mer generelt om hvordan livet deres vil bli, og mer spesielt om selve yrkeskarrieren og hva de faktisk vil tjene i fremtiden, sier han. 

Tallene viser at halvparten av de spurte sparer til pensjon på egenhånd, mens 40 prosent av de som ikke tror pensjonen vil være tilstrekkelig, sparer heller ikke egen pensjonssparing. 

– Det er mer vanlig å spare for dem som opplever sin egen økonomi som god eller svært god (61 prosent sparer) enn for dem med middels eller dårligere økonomi (35 prosent sparer), sier Dahl. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også