Har fått oppsigelsesvarsel før dommen har falt

Elisabeth Bull Daae er utestengt fra Norges banks IT-systemer og anklages for å ha fremmet ubegrunnede påstander mot kolleger.
Elisabeth Bull Daae skal ha mottatt forhåndsvarsel om oppsigelse fra Norges bank. Her fra retssaken i Oslo tingrett, sammen med advokat Sigurd Knudtzon. | Foto: Ida Oftebro
Elisabeth Bull Daae skal ha mottatt forhåndsvarsel om oppsigelse fra Norges bank. Her fra retssaken i Oslo tingrett, sammen med advokat Sigurd Knudtzon. | Foto: Ida Oftebro

Én uke etter at hovedforhandlingene i Oslo tingrett ble avsluttet, og før dommen har falt, har Norges bank sendt leder for Trading Analytics i oljefondet, Elisabeth Bull Daae, forhåndsvarsel om oppsigelse og innkalling til drøftelsesmøte. 

Ifølge DN skal bakgrunnen være at Norges bank mener Bull Daae har fremmet ubegrunnede og alvorlige påstander mot kolleger i retten. I tillegg mener banken hun skal ha gitt uriktige opplysninger om en endringsoppsigelse hun mottok i 2008

«Bankens klare forståelse er at du ikke på noe tidspunkt har vurdert din egen opptreden som uakseptabel, tvert imot har din posisjon vært at du bare har sagt din mening og at banken og bankens ansatte må tåle det», står det i brevet, ifølge DN.

Stengt ute fra IT-systemene

Samtidig vil banken stenge Bull Daae ute fra bankens IT-systemer. Banken mener at en IT-kyndig tilhører i rettssaken kan utgjøre en sikkerhetstrussel, og at Bull Daae er særlig utsatt for phishing-angrep på grunn av oppmerksomheten saken har fått. 

Banken skriver også til Bull Daae at de ikke har tillit til at hun forholder seg lojalt til de beslutninger som tas av banken. 

Advokaten krever gjeninntreden

I en begjæring til Oslo tingrett krever Bull Daaes advokat Sigurd Knudtzon at Bull Daae får gjeninntre i sin stilling som leder for Trading Analytics i Oljefondet. Han reagerer på at varselet om oppsigelse kommer like etter at hovedforhandlingene er avsluttet, og før en dom foreligger. Han sier Norges bank går langt i å forhindre Bull Daae i å gjøre jobben sin. 

Elisabeth Bull Daae har saksøkt Norges Bank for usaklig oppsigelse og lønnsdiskriminering. Bull Daae er ansatt i Norges Bank Investment Management som leder for Trading Analytics. Rettssaken gikk nylig i fire uker for Oslo tingrett, og det er ventet dom i løpet av kort tid.

Rettssaken har blant annet avslørt av Norges banks egne arbeidsmiljøundersøkelser viser at det er flere utfordringer med arbeidsmiljøet, og at flere svarer at de har opplevd at de selv eller kolleger blir mobbet, eller hatt andre negative opplevelser på jobb. 

Hevder lønnsdiskriminering

Bull Daae har hevdet seg lønnsdiskriminert, da mannlige kolleger med tilsvarende kompetanse og ansvarsområder tjener vesentlig mer enn henne. Dette avvises av Oljefondets leder, Nicolai Tangen, som viser til at ansatte med investeringsansvar nødvendigvis må tjene mer enn analytikere uten investeringsansvar. 

Arbeidsgiver har valgt å ta inn en arbeidskonflikt fra 2008 i den nylig avsluttede rettssaken. Den gangen skal Bull Daae ha reagert på at en leder ansatte en bekjent utenom etablert prosedyre, noe som skal ha ført til en tilspisset konflikt. 

Denne gangen går uenigheten mellom Bull Daae og arbeidsgiver på en midlertidig omplassering internt i Norges bank etter at hun ble kjæreste med en kollega på samme nivå. Bull Daae hevder at hun ble plassert i en stilling uten innhold og gitt nedverdigende oppgaver. Bull Daae har også reagert på en rapport som er utarbeidet på forholdet og eventuelle interessekonflikter som måtte oppstå som følge av dette, til tross for at forholdet nylig var over. Hun krever å bli gjeninnsatt som leder for Trading Analytics, samt erstatning for lønnsdiskriminering.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også